Fins al 1714 una bandera de Barcelona va tenir un protagonisme excepcional: la bandera de Santa Eulàlia… L’historiador Daniel Venteo ha triat sis símbols dels que apareixen a l’obra Símbols del catalanisme, d’Enciclopèdia”, i n’explica la seva història i vigència.

“Fins al 1714, una bandera de Barcelona va tenir un protagonisme excepcional, la bandera de santa Eulàlia. Patrona de la ciutat, la seva bandera era utilitzada per les milícies urbanes, la defensa militar civil de Barcelona. Aquesta bandera, com tantes altres, va ser destruïda després del daltabaix del final de la guerra de Successió i va romandre en l’anonimat durant segles fins que, al segle xix, durant la Renaixença se’n reivindica el protagonisme i cent anys després, en el context de la celebració del tricentenari de la guerra de Successió l’any 2014, la bandera és restaurada i recuperada com a nou símbol, no només de Barcelona, sinó de tot Catalunya.

Quan els contextos polítics han estat favorables per a la causa sobiranista, la bandera de santa Eulàlia ha tingut un protagonisme excepcional. En d’altres períodes, ha tornat a l’anonimat. És el que ha succeït amb la majoria de símbols de la història política de Catalunya: han tingut un protagonisme extraordinari en determinats moments, després han desaparegut, i, com en el cas de la bandera de santa Eulàlia, més tard, han renascut. ”

Sol·licita informació sobre Símbols del catalanisme

 

×