Coneixes la història de les quatre columnes de Puig i Cadafalch a Montjuïc? L’historiador Daniel Venteo les ha triat d’entre tots els símbols que apareixen a l’obra Símbols del catalanisme, d’Enciclopèdia” i en aquest vídeo n’explica la seva història i vigència.

“Les quatre columnes de la muntanya de Montjuïc creades per Josep Puig i Cadafalch per a l’exposició d’indústries elèctriques —que, finalment, va esdevenir l’Exposició Internacional de Barcelona de 1929—, amaguen una història extraordinària. Construïdes, efectivament, en la seva època, en l’època de la Mancomunitat, la dictadura de Primo de Rivera en decreta la destrucció. Dinamita aquelles columnes que ja havien esdevingut una icona del catalanisme contemporani. És als peus de les columnes on tenen lloc grans manifestacions catalanistes de l’època.

Un cop construïdes les columnes, la publicitat institucional de l’Exposició del 1929 va utilitzar àmpliament aquella icona. Després de la destrucció decretada per Primo de Rivera, les columnes fins i tot van desaparèixer, gràcies a les tècniques fotomecàniques de l’època, de tots aquells fullets que s’havien imprès, principalment en espanyol, però també en altres idiomes.

Desaparegudes de l’imaginari col·lectiu català durant els anys de la dictadura, a partir dels anys 80 i sobretot dels primers 90, la idea de reconstruir aquella icona, aquell símbol del catalanisme comença a prendre força i, finalment, es du a terme. En els últims anys, les columnes, les quatre columnes de la senyera de Puig i Cadafalch a Montjuïc, han presidit moltíssims actes reivindicatius catalans.”

Sol·licita informació sobre Símbols del catalanisme

×