El tercer volum de la Història de la literatura catalana, que tanca l’etapa medieval, ja està a la venda.  Se centra en ple segle XV, veritable Segle d’Or de la literatura catalana.

Analitza i estudia en profunditat la narrativa cavalleresca –Història de Jacob Xalabín, Curial e Güelfa i el Tirant lo Blanc, de Joanot Martorell-, i obres com l’Espill, de Jaume Roig.

També estudia la prosa històrica i sentimental que completa i amplia el coneixement de les quatre grans cròniques i basteix el que serà la base de la historiografia catalana posterior.

Les personalitats i obres de Joan Roís de Corella i la prosa religiosa d’Isabel de Villena exemplifiquen la gran riquesa de la literatura valenciana del segle XV.

Completa i tanca el volum l’anàlisi de les manifestacions teatrals profanes i sacres, amb els principals cicles litúrgics, com a mostra de les primeres manifestacions del teatre català.

Amb aquest tercer volum es tanca el període de l’edat mitjana dins de la nova Història de la literatura catalana. Lola Badia, directora de l’etapa, fa unes consideracions finals al període en les quals raona la necessitat d’actualitzar-lo. Els currículums dels 29 col·laboradors de tota l’etapa són el millor testimoni de l’alt nivell acadèmic de tots els qui han fet possibles aquests tres primers volums.

Editada per Editorial Barcino, l’Ajuntament de Barcelona i Enciclopèdia Catalana, la col·lecció està dirigida pel professor Àlex Broch. La catedràtica de Literatura catalana Lola Badia s’ha encarregat de la direcció dels volums sobre literatura medieval.

Aquest tercer volum es presentarà el 2 de juny, a dos quarts de set de la tarda, a la Sala de Professors de l’edifici Josep Carner de la Universitat de Barcelona (carrer d’Aribau, núm. 2). Hi intervindrà el professorJosep Morgades, a més dels directors, Àlex Broch i Lola Badia, i es retrà homenatge a Joaquim Molas.

A més dels tres volums ja publicats, està prevista la publicació de cinc volums més:

Volum IV. Renaixement, Barroc i Il·lustració
Volum V. Literatura contemporània (I). El Vuit-cents
Volum VI. Literatura contemporània (II). Modernisme i Noucentisme
Volum VII. Literatura contemporània (III). Del 1922 al 1959
Volum VIII. Literatura contemporània (IV). Del realisme històric a la postmodernitat

La nova Història de la literatura catalana és el més important i ambiciós projecte historiogràfic dels estudis literaris contemporanis. Seixanta-set professors de totes les universitats catalanes col·laboren en aquest projecte, que recull la informació més actual i recent fruit de la seva recerca acadèmica. És la Història de la literatura catalana més innovadora i moderna, ja que introdueix canvis i precisions conceptuals  renovadores en la periodització de les grans etapes.

(Sol·licita més informació sobre la Història de la literatura catalana)

Uneix-te a la llista

*Camp obligatori

 

×