Rubèn Montañá (Badalona, 1983) és el guanyador del premi Joaquim Ruyra 2020 amb l’obra ‘Les esferes del temps’, “per uns personatges increïbles en tots els sentits, per no dubtar en l’ús del llenguatge, per combinar una trama històrica amb elements màgics i per capbussar-nos en un segle XIX amb una atmosfera steampunk plena d’aventures”.

Actor, escriptor i dramaturg, Montañá és llicenciat en Interpretació per l’Institut del Teatre de Barcelona. Ha publicat nombroses obres de literatura infantil i juvenil, com ara: ‘La nena de l’arbre’ (La Galera. Premi Josep Maria Folch i Torres 2013), ‘La botiga de mascotes extraordinàries’ (Barcanova. 13è Premi Barcanova de Literatura Infantil), ‘Atac llimac’ (Llibres del Segle. 44è Premi Ciutat d’Olot de Literatura Juvenil), ‘Una setmana endimoniada’ (Barcanova) i ‘El bolígraf de Higgs’ (Animallibres).

Juntament amb Toni Sans ha coescrit les novel·les ‘En Benjamí i el semàfor que mai no es posava verd’ (Barcanova. Premi Guillem Cifre de Colonya 2016), ‘En Benjamí i la bústia que escopia les cartes’ (Barcanova), ‘La Maranyota’ (Animallibres) i les obres de teatre ‘El crim de lord Arthur Savile’, ‘Happy love’ o love story?’, ‘La casa sota la sorra’ i ‘Ruddigore o la nissaga maleïda’.

És un dels fundadors de la companyia EGOS teatre, on ha participat com a actor i membre de l’equip creatiu dels espectacles L´esquella de la torratxa de Serafí Pitarra (EGOS teatre i Teatre Nacional de Catalunya), El crim de lord Arthur Savile (EGOS teatre i Teatre Nacional de Catalunya), La casa sota la sorra (EGOS teatre i Teatre Nacional de Catalunya), Ruddigore o la nissaga maleïda (EGOS teatre).

Recentment ha participat com a guionista i presentador a les dues temporades del programa cultural Carràrius (BAUSAN Films i TVE), emès a TVE2 Catalunya.

SINOPSI LES ESFERES DEL TEMPS

Barcelona, primavera de 1888.

Un ésser dotat de poders sobrehumans deixa víctimes per allà on passa, però els repetits atacs es mantenen en secret per no causar un escàndol que pugui enterbolir la imatge de la ciutat, que és a punt d’inaugurar l’esperada Exposició Universal. Domènech és un jove orfe que arriba a la ciutat en un espectacle itinerant de fenòmenos, on és exposat com a raresa a causa de les cicatrius que cobreixen la totalitat del seu cos. Aviat descobrirà que la seva vida està estretament lligada amb el monstre que amenaça el precari equilibri de la ciutat Comtal, i que els petits accidents relacionats amb el foc que sempre l’han perseguit tenen una explicació meravellosa però també terrible.

Les esferes del temps és un homenatge a la ciència ficció del segle XIX i l’imaginari de la literatura gòtica ambientat a la Barcelona vuitcentista. És una novel·la històrica d’aventures, amb cuirassa steampunk i esperit de fantasia urbana, on els fets paranormals, l’esoterisme, l’arqueologia, la ciència i la llegenda conviuen amb l’alterat clima social d’una ciutat que està a punt de convertir-se, literalment, en el centre de l’univers.

VALORACIONS DEL JURAT

Cristina Ropero, periodista
«Barcelona, 1888. Ha arribat el Teatre de les Rareses a la Ciutat Comtal. Entre mentiders i estafadors, un noi amb un poder increïble que haurà de salvar el món d’un futur impensable. Al seu pas hi trobarà monstres, aliats, profecies, aventures i tot tipus de perills en una Barcelona fosca i inimaginable. Rubèn Montañá, amb un to magistral i trepidant, ens apropa a la veritable hora dels drachs.»

Laia Falcón, editora i cofundadora d’El Culturista
«Steampunk del bo ambientat a la Barcelona de finals del XIX amb un jove protagonista que haurà de descobrir quin és el seu lloc al món.»

Jorge Jiménez, llibreter
«Monstres, éssers invisibles, fantasmes, objectes que es mouen sols, conspiracions històriques! Tot això i molt més a Les esferes del temps! Passin i llegeixin una novel·la de fantasia fresca, original i addictiva.»

Uneix-te a la llista

*Camp obligatori

 

×