Els dies 10 i 11 d’octubre es va celebrar a Brussel·les la European Encyclopedia Conference, una trobada internacional d’enciclopèdies sota els auspicis de la delegació Noruega. Hi van participar vint-i-vuit  representants de quinze enciclopèdies europees i dues nord-americanes, i representants del servei de recerca del Parlament Europeu. El Grup Enciclopèdia hi va estar representat pel seu anterior director general i actual membre de la Fundació Enciclopèdia, Albert Pèlach, que va participar en una taula rodona sobre models de negoci de les enciclopèdies.

Pràcticament totes les enciclopèdies representades a la conferència són online i ja fa temps han abandonat el paper, i són referents als seus països. Tenen models de consulta diversos, en obert o de pagament, en aquest últim cas típicament per subscripció. Els continguts que ofereixen són més amplis que els purament diccionaris enciclopèdics, com succeeix amb enciclopèdia.cat. D’altra banda, la tipologia d’institució propietària de les diferents enciclopèdies varia molt, i va des de empreses o fundacions privades, fins a associacions o instituts públics.

Durant la conferència es va fer èmfasi en el fet que les institucions europees valoren molt l’accés lliure dels ciutadans a informació fiable i contrastada en la seva pròpia llengua i, per això, recolzen aquesta xarxa d’enciclopèdies. Al final de la conferència la delegació croata, representada per l’Institut Lexicogràfic Miroslav Krleza, va convidar a una propera trobada l’any vinent a Zagreb.

Uneix-te a la llista

*Camp obligatori

 

×