zoo pitus facsimil 2Escolta el podcast del programa clicant aquí


El periodista Genís Sinca ha dedicat el seu espai “Honorables catalans” del programa Via lliure de RAC1 a parlar de l’escriptor Sebastià Sorribas (1928-2007) i el seu mític conte El zoo d’en Pitus.

Sinca ha recordat que El zoo d’en Pitus va ser un fenomen editorial “que va provocar una sacsejada molt important a començaments dels anys 60. És la història d’un nen que es diu Pitus, que viu una història de solidaritat impressionant al barri del Raval”.

“En posar-se malalt els metges decideixen que se l’ha d’intervenir quirúrgicament a Suècia, però la família no té prou diners i els seus amics del barri munten una estratègia increïble d’amistat i solidaritat fent un zoo amb els animals que cadascú pot aportar. Fins i tot hi porten un tigre!”.

El Zoo d'en Pitus facsímilEl zoo d’en Pitus acaba sent allò que passa quan la gent decideix anar a una i ajudar algú. Es va publicar l’any 1966 pels Grumets de La Galera, ara fa 50 anys, i se n’han fet més de 50 edicions”. La cinquantena va ser en format facsímil, i es van recuperar la portada de Pilarín Bayés i el disseny original de la primera edició.

Per la seva banda, el presentador del programa, Xavi Bundó, ha cridat l’audiència a explicar la seva experiència amb El zoo d’en Pitus, i diversos oïdors han destacat l’emoció amb què el recorden per haver-lo llegit a l’escola, en temps de l’EGB, i que ara el llegeixen (o estan esperant per llegir-lo) als seus fills o nets. Alguns han enviat fotos de la primera edició del llibre, que conserven a casa.

No us perdeu el podcast del programa, on s’explica l’apassionant origen d’El zoo d’en Pitus: “Sorribas treballava a la fàbrica de la Motor Ibérica. Cada any a l’empresa es convocava un premi literari d’un conte, i un any s’hi va presentar. Va ensenyar a Paco Candel dos textos que havia escrit. Candel el va orientar i li va recomanar presentar El zoo d’en Pitus. I va guanyar…” 

_ _ _ _ _ _ _ _

Zoo pitus twitter

Zoo Pitus RAC1

 

×