Ja es pot consultar l’Atles de la diversitat a Enciclopèdia.cat. Per fer-ho simplement cal donar-se d’alta de forma gratuïta com a usuari prèmium del portal.
Segons Josep Maria Vinyes, cap d’edició d’Enciclopèdia.cat, “l’Atles de la diversitat inicia la col·lecció d’atles del portal i incorpora un plantejament visual sensiblement diferent a la resta d’obres. Reflecteix en 150 mapes la diversitat cultural humana, és a dir, les diverses formes en què es manifesta la cultura humana i com es distribueixen al món”.
És un atles de la diversitat cultural humana, la versió digital de l’obra homònima publicada el 2004 pel Grup Enciclopèdia Catalana. Cobreix les diverses formes en què es manifesta la cultura humana i com es distribueixen en el món. Dins l’ampli panorama de l’edició internacional, aquest va ser el primer atles d’aquesta temàtica que va sortir publicat al mercat, un atles en català però amb un enfocament decididament universal i amb voluntat de projecció internacional.
L’obra va ser dirigida pel Dr. Carles Carreras i Verdaguer, que va comptar amb un nombrós equip internacional d’especialistes universitaris. El resultat va ser un treball acurat, solvent i innovador.
En el decurs de l’acte de presentació de Biosfera, essent venedor de DIGEC, vaig preguntar a en Ramon Folch si s’havia adoptat la projecció Peters per realitzar els mapes que il·lustrarien l’obra, la qual cosa no va ser contestada amb prou claredat, i fins i tot el Joan Català em va retreure la pregunta, si bé ja sabem que en Joan Català era un personatge molt especial,… per dir alguna cosa.
Ara em pregunto si per il·lustrar aquesta obra, que sembla ser d’alt contingut humanista, s’ha adoptat aquesta projecció en l’elaboració dels mapes. Segons el mapa que incloeu, heu adoptat la projecció Robinson, si bé aquesta actualment està en desús a favor de la Winkel-Tripel
Sembla ser que la projecció Peters ja no està de moda com ho va estar en aquells anys, però no en conec d’altra més justa quant a la proporcionalitat humanística del món.
Si no fem esforços per divulgar altres mapamundis amb una proporció socialment més justa mai ens acostumarem a veure una representació del món humanament més real.