El Grup Enciclopèdia participarà al projecte AINA amb continguts del portal Enciclopèdia.cat i de Diccionaris per contribuir a la presència del català en les aplicacions tecnològiques. D’entrada ja ha cedit 20.000 exemples dels diccionaris per al projecte Common Voice.

El projecte Aina, liderat pel Departament de Polítiques Digitals de la Generalitat amb col·laboració amb el Barcelona Supercomputing Center, té per objectiu generar els recursos digitals i lingüístics necessaris per a facilitar el desenvolupament d’aplicacions basades en la intel·ligència artificial i les tecnologies de la llengua. Es tracta d’un projecte clau per incorporar el català a les noves tecnologies. El Grup Enciclopèdia col·labora aportant contingut del portal Enciclopèdia.cat i els Diccionaris del Grup Enciclopèdia per permetre al supercomputador Marenostrum crear els recursos digitals que es posaran a disposició de qualsevol empresa o desenvolupador, de forma gratuïta, perquè puguin incorporar als seus productes (assistents de veu, traductors i agents conversacionals, etc.)  la llengua catalana.

D’altra banda, el Grup Enciclopèdia és també col·laborador del projecte Common Voice, una iniciativa sense ànim de lucre que desenvolupa arreu del món la Fundació Mozilla i que a Catalunya impulsa Softcatalà, l’associació sense ànim de lucre que fomenta el català a les noves tecnologies. Common Voice és un projecte de dades de veu en llicència oberta CCO (Creative Commons) per a implementar en tot tipus de màquines, aplicacions i ginys que hagin d’interpretar una veu humana. L’objectiu de la Fundació Mozilla és reduir les desigualtats en el món de la veu digital a través de dades de veu lliures i públiques que representin la diversitat de la societat.

El fet de desenvolupar aquestes tecnologies en llengua catalana té una importància extraordinària perquè permet afegir el català a assistents de veu, tant de programari lliure com de sistemes d’Apple, Google, Amazon o Microsoft. La creació d’un conjunt de dades de veu en català contribueix a fer que la nostra llengua sigui una més en la tecnologia digital.

Per a desenvolupar aquestes tecnologies, a més de contingut com el que cedeix el Grup Enciclopèdia, cal el suport de moltes persones voluntàries que gravin les veus, com més diverses i plurals millor, de variants dialectals diferents, mitjançant un sistema de gravació que es vehicula a través de la web https://commonvoice.mozilla.org/ca/about. És un sistema molt senzill que permet la participació de forma anònima dels voluntaris.

 

El Grup Enciclopèdia, compromès amb la llengua

Amb una trajectòria de més de seixanta anys al sector editorial català, el Grup Enciclopèdia ha esdevingut un grup editorial centrat en el coneixement, l’edició, l’educació i la distribució, i que té com a missió el foment de la llengua i la cultura catalanes.

El Grup està estructurat en diverses àrees: educació, amb Text i Certamen de Lectura en Veu Alta; segells amb Univers, La Galera, Viena, Bridge, Catedral, Rata, Ediciones Invisibles i Enciclopèdia; coneixement, amb Enciclopèdia.cat, Diccionari.cat i Diccionaris del Grup Enciclopèdia; grans obres, amb Enciclopèdia Art; i distribució, amb Àgora Solucions Logístiques.

Per al Grup Enciclopèdia, la participació al projecte Aina i al Common Voices de Mozilla és un pas més en el compromís del Grup per a fomentar el desenvolupament del català en l’àmbit digital.

×