Ja som majors d’edat! Aquest curs 2021-2022, el Certamen Nacional Infantil i Juvenil de Lectura en Veu Alta celebra la divuitena edició.

Organitzat per VeuAlta, del Grup Enciclopèdia, amb la col·laboració del Departament d’Educació, el Certamen suma divuit anys de lectures compartides, amb la participació de desenes de milers de nois i noies que ens han emocionat des dels escenaris de teatres i auditoris d’arreu del país, i ho fa presentant dos nous projectes: un nou certamen per a adults i la publicació d’un ampli estudi científic sobre la lectura en veu alta dirigit pel neurocientífic David Bueno.

El Certamen Infantil i Juvenil de Lectura en Veu Alta celebra l’aniversari en un moment molt dolç, amb 1.000 escoles inscrites que hi participaran amb un total de 2.900 alumnes. En la llarga trajectòria iniciada l’any 2004, el Certamen ha contribuït a fer difusió dels beneficis de la lectura en veu alta: estímul de la lectura, desenvolupament de la competència lectora i literària, treball de les habilitats socials i emocionals i aprenentatge de dirigir-se a un auditori, mantenir la calma o gaudir de la lectura dels companys. A més, en aquests anys i fins avui, VeuAlta ha facilitat als mestres i a l’alumnat recursos vinculats a la lectura que es valoren molt positivament, especialment la formació del professorat, el manual de lectura en veu alta i els consells d’especialistes en la matèria.

Per això, en aquest any de celebració, VeuAlta, del Grup Enciclopèdia, fa un pas més enllà en la promoció de la lectura i el Dia Mundial de la Lectura en Veu Alta presenta dos nous projectes que volen ser centrals en la lectura en veu alta.

El I Certamen de Lectura en Veu Alta per a Adults és un nou certamen dirigit a persones majors de 18 anys amb les categories de prosa i poesia. Hi pot participar qualsevol persona amb un text lliure en català. Només cal enregistrar i enviar un vídeo no editat del participant llegint en veu alta. El guanyador o guanyadora participarà a la Festa de la Lectura del Certamen de Lectura en Veu Alta, que se celebrarà l’1 de juny de 2022 a Sala Gran del Teatre Nacional de Catalunya. Es tracta d’una iniciativa pionera a Catalunya.

El segon projecte és el llibre que a la tardor del 2022 publicarà el Grup Enciclopèdia i que recollirà un estudi científic sobre els hàbits de lectura compartida des de la perspectiva de la neurociència. Aquest estudi ha estat encarregat per VeuAlta a la Universitat de Barcelona, concretament a la Càtedra de Neuroeducació dirigida per David Bueno i Anna Forés, i es publicarà en una nova col·lecció del Grup Enciclopèdia.

Mai s’havia fet un estudi específic sobre els usos i costums de la lectura en veu alta amb població de Catalunya, i sobre les percepcions que genera. L’estudi parteix d’una enquesta que van respondre 2.164 persones, de les quals un 66% afirma llegir en veu alta en família. A partir de l’anàlisi dels resultats, l’estudi ofereix dades rellevants i reflexiona sobre els avantatges que pot comportar la lectura en veu alta per a l’aprenentatge i la consolidació de la lectura i per a uns bons hàbits lectors, així com per a la construcció i la consolidació d’algunes capacitats cognitives clau que es desenvolupen durant la infantesa i es mantenen fins a l’edat adulta.

Al Certamen Nacional Infantil i Juvenil de Lectura en Veu Alta, se sumen, doncs, el Certamen per a Adults i la publicació del llibre sobre neurociència i lectura en veu alta, tres grans projectes amb els quals VeuAlta, del Grup Enciclopèdia, consolida el seu interès en l’àmbit educatiu, a més de ser una clara aposta per desenvolupar noves eines que contribueixin al foment de la lectura.

El Grup Enciclopèdia, compromès amb la la llengua i la lectura

Amb una trajectòria de més de seixanta anys al sector editorial català, el Grup Enciclopèdia, de la Fundació Enciclopèdia Catalana, és un grup editorial centrat en el coneixement, l’edició, l’educació i la distribució, i té com a missió el foment de la llengua i la cultura catalanes.

El Grup està estructurat en diverses àrees: educació, amb Text i VeuAlta; segells literaris, amb Univers, La Galera, Viena, Bridge, Catedral, Rata, Ediciones Invisibles i Enciclopèdia; coneixement, amb Enciclopèdia.cat, Diccionari.cat i Diccionaris de l’Enciclopèdia; grans obres, amb Enciclopèdia Art; i distribució, amb Àgora Solucions Logístiques.

×