Els Premis Crítica Serra d’Or han celebrat la seva 56ª edició amb un acte a l’Espai Endesa de Barcelona, escenari on s’han lliurat els premis a les obres més destacades de l’any 2021 en les categories de literatura, assaig, recerca i arts escèniques. Enguany, dues obres d’Enciclopèdia han estat mereixedores de la serreta d’or atorgada per la revista.

Víctor García Tur ha estat guardonat amb el Premi Crítica Serra d’Or de Novel·la per L’aigua que vols (Enciclopèdia i Òmnium Cultural, 2021), també guanyadora del Premi Sant Jordi 2020. Situada al Quebec, l’obra planteja una reflexió sobre les relacions familiars, la memòria, la mort i la mort digna, la llengua i la identitat en una història ambientada al Quebec un mes abans del referèndum per la independència del 1955.

A l’apartat de Recerca, el jurat ha atorgat a Mariona Lladonosa i Manuel Lladonosa el Premi Crítica Serra d’Or de Recerca 2022 (Humanitats) per l’obra Una cultura per al poble. El Congrés de Cultura Catalana i la modernització de la catalanitat (1975-1977) (Enciclopèdia, 2021). Aquest estudi minuciós del Congrés de Cultura Catalana recorre la gestació, trajectòria i influència d’una de les experiències de mobilització social i cultural més importants del catalanisme contemporani. Els reconeguts Premis Crítica Serra d’Or els atorga anualment la revista Serra d’Or de l’Abadia de Montserrat. El guardó no es basa en una dotació econòmica i consisteix en la proclamació del veredicte i en el lliurament d’una serreta d’or, de solapa, que representa la distinció que atorga la revista Serra d’Or.

×