Sol·licita informació sobre Picasso, obra catalana

Eduard Vallès, expert en Picasso i autor de l’obra Picasso, obra catalana, parla en aquest vídeo de l’amistat del pintor malagueny amb Jaume Sabartés. Podeu veure el vídeo o llegir les explicacions d’Eduard Vallès en la següent transcripció.

“Jaume Sabartés va ser un personatge clau en tota la vida de Picasso. Es van conèixer a la Barcelona del canvi de segle. Tots dos van néixer l’any 1881: tenien la mateixa edat. Sabartés va ser un dels grans amics de Picasso, una cosa que no podia dir tothom: Picasso tenia una personalitat molt tancada i era molt difícil que tingués amics -en tot el sentit de la paraula-, i Sabartés també ho era. En aquest sentit, hem d’agrair a Sabartés una sèrie de llibres que va fer durant la seva maduresa un cop va retrobar la relació amb el pintor andalús. Sabartés es va relacionar amb Picasso en un parell d’èpoques molt importants de la seva vida: durant la joventut i en l’època de maduresa. L’any 1935 Picasso el va reclamar com a secretari personal i a partir d’aquell moment van establir una relació encara més estreta.

Sabartés tenia una informació extraordinària de Picasso que va bolcar en un parell de llibres: Picasso. Retratos i recuerdos i Documents iconographiques. Són llibres que transmeten una imatge de Picasso que ningú més ha pogut explicar: el Picasso íntim, el Picasso humà, aquell Picasso que és a l’habitació parlant amb Sabartés abans d’anar a dormir i que li explica les seves dèries i problemes. A través d’aquests llibres Sabartés ens transmet una imatge de Picasso que ningú més podia transmetre.

D’altra banda, hem de tenir en compte que Sabartés va contribuir a bastir la llegenda de Picasso, perquè va ometre molts aspectes menys agradosos de la personalitat de l’artista.”

Uneix-te a la llista

*Camp obligatori

 

×