Sol·licita informació sobre Pintura catalana. El Modernisme
Francesc Fontbona, historiador de l’art i director de l’obra Pintura catalana. El Modernisme, publicada per Enciclopèdia Catalana, parla en aquest vídeo de la influència del modernisme català en la pintura de Pablo Picasso:

“Pablo Picasso és sens dubte el pintor mundial més important de tot el segle XX, i en els seus inicis el modernisme català el va marcar moltíssim. Picasso va venir de petit a Catalunya perquè el seu pare era professor de Belles arts, i els nou anys que va viure a Catalunya van ser els nou anys de formació més importants per a ell. Va estar en contacte amb tots: admirava Rusiñol i Casas, entre els més joves va tenir una gran admiració per Isidre Nonell, i va fer amistat amb Joaquim Mir.

Això el va influir moltíssim. El gran salt que Picasso va fer cap a la modernitat el va fer fins i tot abans d’anar a París. Picasso no va anar definitivament a París fins al 1904, i hi va començar a anar a principis de segle; però el primer gran contacte que va tenir amb la modernitat de París va ser una exposició d’un altre català, Anglada Camarasa, que venia de triomfar a París.

La flor del mal és una pintura de l’època blava pintada el 1902, just després de tornar de París per primer cop. És una obra que té una influència simbolista molt important, ja que respon a un moment en què Picasso estava molt deprimit pel suïcidi del seu amic Carles Casagemas i això va fer que canviés la pintura brillant i colorista, quasi violenta de color, que feia just una mica abans per una pintura de tons molt foscos, de tons blaus, una pintura en la qual pesava en el seu ànim la influència d’aquesta mort de l’amic estimat.”

×