El crític literari Àlex Broch parla en aquest vídeo d’Estimada Marta, un dels llibres més emblemàtics de Martí i Pol. Podeu mirar el vídeo o llegir-ne la transcripció.

“La tercera etapa és la de la malaltia de Martí i Pol, que dura set anys. Hi ha un llibre emblemàtic, la tercera part d’un llibre que es diu Estimada Marta, que és l’amor, que és la vida. Marta no és cap nom concret: «Marta –diu ell–, és una i totes».

Per tant, és una visió de la dona que Martí i Pol poetitza en quinze poemes extraordinaris, dels més importants de la poesia amorosa del segle XX. Hi ha tota una relació, segurament, amb la poesia tendra, oberta, blanca –perquè hi ha poesia eròtica blanca i no blanca– de Salvat-Papasseit: la descoberta de la persona, el procés i l’estimació. Però que justament el 77 ell faci una afirmació de vida a partir d’una poesia amorosa transmet la idea que ell ha superat –o vol o intenta superar– aquesta malaltia que el té paralitzat.

Per tant, la tercera etapa és la de la superació intel·lectual, perquè ell no pot aixecar-se de la cadira de rodes. És una voluntat de ser contra una vida que li impedeix ser com ell vol. Per això el títol, Salveu-me la mirada, perquè l’únic contacte que té amb el món és a través de la mirada. Perquè no pot ni parlar, o parla molt poc i molt malament, és molt difícil seguir-lo. La percepció que té és des de la mirada. Per això, salveu-me els ulls, salveu-me la mirada és aquesta idea que presideix el títol del llibre que presentem.”

Sol·licita informació sobre Salveu-me la mirada. Una antologia poètica de Miquel Martí i Pol

×