Sol·licita informació sobre Subirachs-Llull

El crític d’art Daniel Giralt-Miracle, coautor de l’obra Subirachs-Llull, d’Enciclopèdia Catalana, resumeix en aquest vídeo la vida i l’obra de l’artista Josep Maria Subirachs. Podeu mirar el vídeo o llegir-ne, a continuació, la transcripció.

“El meu primer contacte amb Subirachs es va produir al seu estudi quan l’any 1973 i el 1974 vaig publicar dues monografies sobre el seu treball. Em centrava només en el treball d’escultor, perquè era un escultor reconegut, un escultor que es trobava a totes les enciclopèdies, a tots els diccionaris. Gairebé era l’escultor institucional que pobles i ciutats de Catalunya utilitzaven.

És un escultor cent per cent, en entendre els volums, en entendre la forma de treballar, però que té tots els dots artístics per ser dibuixant, per fer gravats, per treballar en tots els camps de la gràfica, amb el seu cartellisme, per fer joies, per fer tapisseria.

És un artista transversal, té una passió per l’art, un domini dels oficis… i sigui quina sigui la tècnica que ell empri, sempre surt el codi Subirachs, que és el que va saber formular. Meitat mitologia, meitat relació amb la contemporaneïtat, amb certs tocs eròtics, més expressionista primer, més figuratiu després, per culminar en aquesta etapa de maduresa que és la de pintor.

Les dificultats físiques de l’edat no li van permetre treballar l’escultura amb tota la seva força; llavors, es va recloure en un racó del seu estudi i va pintar, i pintar, i pintar. I li descobrim una nova faceta: un pintor intimista, un pintor il·luminista, que també lliga els arguments amb la seva escultura, el seu dibuix i el seu gravat. Per tant aquesta és la seva coherència: és transversal perquè és capaç de fer-ho tot. Evidentment primer és un escultor, i com els grans escultors està dotat per treballar altres oficis. El secret de Subirachs és el món que sap crear.”

Uneix-te a la llista

*Camp obligatori

 

×