Sol·licita informació sobre Pintura catalana. El Modernisme
Francesc Fontbona, historiador de l’art i director de Pintura catalana. El Modernisme, d’Enciclopèdia Catalana, parla de la col·lecció de pintura del Museu de Montserrat. Podeu veure el vídeo o llegir la transcripció de la seva explicació.

“En aquest llibre hi ha tres obres que pertanyen al Museu de Montserrat. És un museu extraordinari del nostre país que molta gent encara no coneix, on hi ha pintures de primer ordre internacional.

És l’únic museu de l’estat espanyol que té impressionistes francesos de debò: Monet, Degas, Pissarró, Sisley…, obres que són molt difícils de veure entre nosaltres, a part d’una immensa col·lecció de pintura catalana que, evidentment, en principi venia de la mateixa col·lecció del monestir feta en època, en bona part, de l’Abat Marcet. També hi ha obres comprades a Itàlia que amb els anys s’han anat destapant com a peces molt importants, com ara un Caravaggio excepcional.

A més, també hi trobem una sèrie d’obres que venen del col·leccionista Josep Sala Ardiz, que va reunir una de les millors col·leccions d’art de principis del segle XX i de finals del segle XIX. Josep Sala era un home curiós -jo el vaig arribar a conèixer- que va morir passats els cent anys. T’ensenyava la seva col·lecció amb una vitalitat increïble. Vivia en una torre del Putxet (Barcelona) que tenia diverses plantes sense ascensor, i quan recordava que no t’havia ensenyat determinada cosa, s’enfilava tres plantes amunt per ensenyar-te aquell quadre que no t’havia ensenyat en el seu moment, i et quedaves bastant sorprès, perquè aquell senyor era centenari. Per sort, aquella col·lecció tan ben feta -que de fet és la millor col·lecció privada de Modernisme català, equiparable a les col·leccions públiques- va acabar anant a parar al Museu de Montserrat.”

Uneix-te a la llista

*Camp obligatori

 

×