Sol·licita informació sobre Joies del modernisme català
Francesc Fontbona, historiador de l’art i director de l’obra Joies del Modernisme català, d’Enciclopèdia Catalana, ens parla en aquest vídeo dels estils del Modernisme en altres països europeus. Podeu veure el vídeo o llegir-ne, a continuació, la transcripció.

“Arreu del món no se’n diu modernisme, de l’estil. Dels estils moderns de finals de segle a cada lloc n’hi van dir d’una manera diferent: els alemanys parlaven de Jugendstil, els anglesos parlaven d’art nouveau -és curiós, perquè feien servir la denominació francesa- i, en canvi, a França més aviat en deien el modern style, i a Itàlia, l’estil liberty.

Però tot això acostuma a identificar-se més aviat amb un dels estils del Modernisme que seria la banda més simbolista. Quan es parla de modern style, art nouveau o Jugendstil acostuma a ser sempre a l’estil del Modernisme que s’assembla més als corrents simbolistes. D’altra banda, són els que plàsticament permeten unes imatges més de somni: les fades, les garlandes vegetals, els boscos, les flors, jugar amb la línia corba… Quan a algú li dius “modernisme”, pensa en tot això, que és el que més s’assembla al que els principals arquitectes practicaven.

Però, de fet, tan modernista és això com les pintures de Ramon Casas, que no són gens simbolistes i que, en canvi, són molt derivades de l’impressionisme o properes, fins i tot, a la primera època, al naturalisme. O en altres arts, els drames naturalistes també són modernistes.”

Vídeo sencer: El Modernisme català

×