Sol·licita informació sobre Joies del modernisme català

Francesc Fontbona, historiador de l’art i director de l’obra Joies del modernisme català, d’Enciclopèdia Catalana, ens parla en aquest vídeo de la popularització i l’èxit del Modernisme.

“El Modernisme, que va passar la travessa del desert –fins i tot hi va haver destruccions perquè es considerava que era una cosa de mal gust–, es comença a revifar als anys trenta, quan hi comença a haver interès sobre el que havia passat als Quatre Gats. Però de seguida arriba la Guerra Civil i això s’acaba.

Una de les persones que va començar la revifalla del Modernisme va ser l’arquitecte, historiador de l’art i pintor Josep Francesc Ràfols. Ell havia preparat un llibre sobre el Modernisme abans de la guerra, que no va sortir fins als primers anys després de la guerra, però era un llibre breu, encara.

L’any 1949 Ràfols publica el gran llibre sobre el Modernisme: Modernismo y modernistas, d’editorial Destino. És la primera vegada que es fa una anàlisi global de tot el fenomen del moviment modernista. Molt poc després surt l’altre gran llibre: El arte modernista catalán, d’Alexandre Cirici Pellicer. A partir d’aleshores el tema ja va començar a interessar.

Als anys cinquanta es va fer la gran exposició “Els Quatre Gats” a la Sala Parés, que va deixar un catàleg important. El públic va poder veure en directe moltes obres de Casas, Rusiñol, Nonell, Mir, Casagemas, Adrià Gual… Al carrer Petritxol hi va haver cues per veure aquesta exposició! Després ja va venir el primer gran llibre sobre l’arquitectura modernista d’Oriol Bohigas. Als anys seixanta i setanta l’interès ja es va generalitzar, i van aparèixer moltes publicacions sobre el Modernisme.

Paral·lelament, el personatge d’Antoni Gaudí ja anava generant monografies, la primera de les quals l’havia escrit Francesc Ràfols a finals dels anys vint. L’èxit i la popularització del Modernisme comencen, per tant, en la postguerra, i esclaten als anys setanta, fins a l’èxit actual.

Vídeo sencer: El Modernisme català

Uneix-te a la llista

*Camp obligatori

 

×