Per què el poble català ha estimat tant els seus documents? El catedràtic d’Història medieval de la UPF Josep M. Salrach, director de Naixement de la nació catalana, obra publicada per Enciclopèdia Catalana, ho explica en aquest vídeo.

“Catalunya és realment un país, i els catalans particularment, un poble molt original, perquè no hi ha cap poble a Europa que hagi conservat tants documents dels segles IX i X. Potser alguna regió italiana s’hi acostaria i seria comparable, però el cas català és molt especial. A Catalunya s’han conservat documents de fa mil anys fins i tot en cases de pagès. Això no passa enlloc del món.

Per què el poble català ha estimat tant els seus documents? És quasi un misteri de la història. En la història hi ha coses que els historiadors no som capaços d’explicar, que intentem explicar-nos i no ho aconseguim del tot. En aquest cas faria algunes hipòtesis: Catalunya es devia romanitzar molt. Les arrels llatines i romanes -i per tant la idea d’un estat present, amb un cos jurídic present, amb uns juristes presents, etc.- a Catalunya es devien notar molt, perquè és d’aquí, de l’estat i dels juristes, d’on procedeixen les escriptures particulars d’aquesta època que són les que s’han conservat a Catalunya dels segles IX i X. Aquesta pot ser una explicació.

L’altra explicació per a mi és que la gent fa molt seva la idea que els documents particulars són la garantia de les propietats familiars, i en aquest sentit el document s’identifica amb la terra posseïda fins a tal punt que té fins i tot més valor que la terra mateixa. Perquè la terra es pot perdre, però si perds el document, la terra l’has perduda segur. Però en canvi si perds la terra, el document et permet anar davant del jutge i reclamar-la. En aquest sentit els documents de les famílies de pagès que s’han anat conservant des del segle X, el segle XI, el XII, i ja no diguem del segle XII i XIII, són un fet insòlit a Europa. I són també símbol de la confiança que els catalans dipositen en la justícia i el dret.”

Sol·licita informació sobre Naixement de la nació catalana

 

Uneix-te a la llista

*Camp obligatori

 

×