Rosa Alcoy, catedràtica d’Història de l’art de la Universitat de Barcelona i autora de l’obra Pintura catalana. El gòtic, explica en aquest vídeo la importància de les pintures murals de Sant Domènec de Puigcerdà.

“Les pintures murals de Sant Domènec de Puigcerdà serien l’altre vessant que representa perfectament els ordes mendicants. Són unes pintures que, en aquest cas, estan relacionades amb els dominics, que en certa mesura eren els competidors dels franciscans, encara que tots tenien objectius bastant semblants. Aquests ordes que van tenir un gran potencial en l’inici del gòtic, que encara es va eixamplar més al segle XIV.

Aquestes obres tenen molta importància perquè són mostres de pintures murals. A Catalunya s’han perdut totes, excepte les de Puigcerdà, que s’han conservat; això fa que siguin necessàries per estudiar o, si més no, per imaginar el que hauria pogut ser la cultura figurativa de la primera meitat del segle XIV, fins als anys trenta, trenta i escaig, sense arribar al final d’aquesta primera meitat de la centúria.

Les pintures en qüestió les inclouríem dins del que s’entén com a segon gòtic lineal, que té unes expectatives diferents pel que fa al tractament de la figura: les figures agafen més volum, però mantenen un sentit lineal, encara, una certa indiferència quant a la representació de les arquitectures, a la representació d’una caixa especial, que serà una qüestió que vindrà donada per altres tendències. Però, tot i així, les pintures guanyen en contundència i també en narració, en els aspectes narratius. En aquest cas, destaca molt la presència de temes relacionats amb l’orde: els martiris dels sants de l’orde –sant Pere Màrtir, concretament– i la idea de la prèdica, un dels detalls més espectaculars, que té a veure amb les prèdiques lligades a les tasques dels monjos dominics.

Tot això fa que aquest conjunt tingui un gran relleu i que el puguem relacionar també, per exemple, amb el món del vitrall i amb la cultura llenguadociana, una cultura molt propera estilísticament a aquests conjunts pictòrics, murals o sobre taula.”

Sol·licita informació sobre Pintura catalana. El gòtic

Uneix-te a la llista

*Camp obligatori

 

×