“A diferència d’altres símbols de la història política catalana, coneixem molt bé l’origen del llaç groc: 16 d’Octubre del 2017. Un símbol solidari amb Jordi Sànchez i Jordi Cuixart”. L’historiador Daniel Venteo ha triat sis símbols dels que apareixen a l’obra Símbols del catalanisme, d’Enciclopèdia” i n’explica la seva història i vigència.
“No hi ha dubte que el llaç groc és el principal símbol del procés català al segle xxi. A diferència de molts altres símbols, com la senyera o d’altres, coneixem molt bé la data de naixement d’aquest símbol: 16 d’octubre de 2017, un símbol solidari per expressar l’afecte cap a dos empresonats preventivament, Jordi Cuixart i Jordi Sànchez, que després s’ha fet extensiu a la resta de polítics empresonats i també als que han marxat a l’exili. A diferència d’altres símbols de la història política catalana, coneixem molt bé l’origen del llaç groc: 16 d’octubre de 2017, un símbol solidari amb dos activistes empresonats, Jordi Sànchez i Jordi Cuixart, que ben aviat, el llaç groc, es convertiria en un símbol del procés d’autodeterminació català. La prohibició per part dels estaments oficials espanyols de l’exhibició d’aquell llaç el va convertir en un símbol. Un símbol que, des de llavors, ha omplert les places i els carrers dels pobles i les ciutats catalanes, i no només d’aquí, sinó també de fora. Un símbol solidari amb els polítics empresonats i amb els que van marxar a l’exili. Un símbol que s’ha tornat internacional. L’empresonament de Carles Puigdemont a Neumünster, a Alemanya, va fer que a la porta de la presó centenars de llaços grocs li mostressin la solidaritat. Com també ha succeït a Berlín, a la Casa de la República de Waterloo i, fins i tot, al Regne Unit, on Pep Guardiola ha fet del símbol un orgull col·lectiu dels catalans.
El color groc del llaç és el principal actiu d’aquest símbol i, casualment, no té res a veure amb un altre llaç groc que tres-cents anys abans també s’havia convertit en un símbol polític dels catalans. El 1705, durant la guerra de Successió, els partidaris de la causa de l’arxiduc Carles ja havien utilitzat una cinta groga com a símbol polític. En la ment dels creadors del símbol del llaç groc actual no hi era, aquella referència: el color groc és el de l’Assemblea Nacional Catalana i el llaç és el símbol de solidaritat amb qui pateix una injustícia.”