Els historiadors Manel Risques, professor d’Història contemporània de la Universitat de Barcelona, i Andreu Mayayo, catedràtic d’Història contemporània de la Universitat de Barcelona, comenten imatges sobre els processos migratoris a Catalunya publicades a l’obra Catalunya 1980-2015. Història en fotografies, d’Enciclopèdia Catalana.

Andreu Mayayo: Vam començar el segle XXI amb un milió de nouvinguts. Si ho comparem amb la immigració dels cinquanta i els seixanta, encara és més intensa! A Catalunya en aquests moments hi ha una gran diversitat ètnica.

Manel Risques: En aquesta imatge tenim un conjunt de treballadors procedents de diversos països que representen una bona part de la immigració de procedència africana i asiàtica.

Aquesta fotografia dels Minyons de Terrassa és una mostra d’aquesta diversitat cultural i ètnica a què ens estàvem referint. Se’ns hi explicita ben bé la capacitat d’integració que hi ha en aquest país.

AM: Com més pinya hi ha, més amunt anem! No tan sols els necessitem, sinó que volem que siguin entre nosaltres!

La nostàlgia identitària

MR: Aquesta és una imatge extraordinària de Joan Guerrero.

AM: Això és Catalunya. Perquè Catalunya, des de començaments del segle XX, s’ha construït a partir de migracions potentíssimes. Als anys cinquanta i seixanta, de migracions del sud d’Espanya, de bona part d’Andalusia i d’Extremadura. Aquestes persones han estat entre nosaltres i, en aquests anys, han manifestat aquesta nostàlgia. Amb Radio Teletaxi, de Justo Molinero, que organitzava festivals a Can Zam (Santa Coloma de Gramenet). O amb la Feria de Abril, que ha aplegat milers de persones.

AM: Molts catalans sense cap vincle familiar amb el sud d’Espanya també han format part d’aquest element identitari de barreja. I això no ha anat en detriment de la construcció d’una identitat catalana potent i cohesionada socialment, amb pluralitats identitàries; en la pluralitat hi ha la diversitat, la democràcia i la cohesió social.

Sol·licita informació sobre Catalunya 1980-2015. Història en fotografies

×