El filòleg i divulgador lingüístic Pau Vidal, coautor del llibre Tresors de Catalunya. La llengua, reflexiona en aquest vídeo sobre la importància simbòlica dels primers textos i cròniques en català.

“En realitat, quan parlem del naixement d’una llengua hem de parlar sempre, o hem de tenir al cap, el naixement de la llengua oral. És a dir, en el moment en què aquest codi es manifesta per escrit, aquella llengua ja porta al darrere un bagatge que vol dir que ja ha nascut. Són els primers textos escrits. Per cert, sempre donem per fet que el primer que està documentat són les Homilies d’Organyà, però en el llibre nosaltres recollim el dubte que hi ha entre els científics que podria ser anterior el Llibre jutge.

En qualsevol cas, és interessant veure que la sedimentació d’uns quants segles finalment es concreta, li dona carta de naturalesa a una llengua a través dels textos escrits, que des de la mirada moderna semblen una cosa molt seriosa, sobretot amb aquells pergamins, amb aquelles fotos tan vistoses que vam posar nosaltres pel darrere perquè valen molt la pena, quasi com si avui fos carn de notari. Però en realitat són textos molt curts, molt poqueta cosa, que tenen un enorme pes simbòlic.

Això no serà transcendit fins al cap d’un parell o tres de segles a través dels que ja són els primers textos literaris. És a dir, que la llengua ha fet un pas més endavant i ha consolidat una comunicació que va més enllà de la purament material que serien realment homilies, material de missa, coses així. És llengua amb voluntat literària.

Les quatre grans cròniques, que efectivament són un símbol per a la llengua catalana, serien aquella mena de tret de sortida perquè una llengua passi de segona a primera divisió. Si ara ens diguessin quines són les quatre grans cròniques –la de Desclot, la de Muntaner, la del rei en Jaume…–, encara que no les recordem de memòria, és igual: el que tenen de significatiu és que representen el pas definitiu per a una entrada en la vida normal de les llengües a partir de la qual ja no hi ha marxa enrere. Seria com, salvant les distàncies… guanyar la Champions!”

Sol·licita informació sobre Tresors de Catalunya. La llengua

Uneix-te a la llista

*Camp obligatori

 

×