L’historiador Manel Risques, director de Catalunya, 1900-1980. Història en fotografies, obra publicada per Enciclopèdia Catalana, parla en aquest vídeo d’algunes de les fotografies de l’obra que reflecteixen moments decisius en l’inici de la Guerra Civil Espanyola.

“Aquí tenim dos temes decisius del 1936. Un és la persecució que efectivament es fa des de l’esquerra, que considerava que l’Església tenia una posició globalment –això s’hauria de matisar en tots els casos– favorable al cop d’estat. Això genera una reacció per part dels anarquistes de crema d’esglésies que va ser molt indiscriminada i descontrolada fins que es va poder aturar.

Aquí tenim dues imatges d’aquesta crema d’esglésies que jo crec que són espectaculars per la instantània, per al moment, per la precisió amb què estan reflectides. En una, la de Santa Maria del Mar, es defineix perfectament la mateixa forma, fins i tot, del foc com crema. Al costat, l’acció bèl·lica de les milícies posant l’èmfasi en el protagonisme femení.

A la foto de dalt veiem la miliciana mitificada que s’acomiada dels milicians que aniran al front, i a sota tenim la miliciana d’absoluta arrel popular, la primera dona que va ser alcaldessa a Catalunya i que als seus seixanta anys agafa l’arma i se’n va al front perquè considera que és el que ha de fer en aquell moment.”

Sol·licita informació sobre Catalunya, 1900-1980. Història en fotografies

×