Pilar Vélez, doctora en Història de l’art i directora del Museu del Disseny de Barcelona, parla en aquest vídeo del joc de cafè noucentista de Jaume Mercadé, un dels exemples que ha triat per explicar la història de la joieria catalana en el seu llibre Joieria i orfebreria catalanes, 1852-1939, publicat per Enciclopèdia Catalana.

Aquest joc de cafè de l’any 1925 de Jaume Mercadé és un exponent de l’art-déco a Catalunya. És fet de plata i palissandre, una fusta tropical exòtica habitual en l’art-déco francès. Mercadé va incorporar aquesta fusta amb un disseny molt neutre, net i pur. És potser la peça d’orfebreria més representativa d’aquests anys a Catalunya.

Mercadé va ser una persona que va fer una simbiosi entre la tradició i el que venia de fora, vell i nou, i per això va ser altament valorat per la crítica del seu moment.

Es va formar en el modernisme, i és un bon representant del primer noucentisme, del Noucentisme més tradicional i barroquitzant. Les seves primeres obres lliguen més amb el món barroc, una línia més neorenaixentista i barroca del Noucentisme.

Va arribar un moment, però, en què va incorporar les noves influències i els nous camins europeus. L’any 1925 és el de l’exposició d’art-déco a l’Exposició Internacional de París. L’art-déco va arribar a Catalunya a través de França, i aquestes formes cubistes molt més senzilles, molt més austeres, geomètriques aplicades a l’orfebreria van donar com a resultat peces com aquest joc de cafè que realment és emblemàtic.

Sol·licita informació sobre Joieria i orfebreria catalanes, 1852-1939

Uneix-te a la llista

*Camp obligatori

 

×