Composició amb números (1976) d’Antoni Tàpies, explicada per Carles Guerra (9/10)

Tot i que l’any 1976 Franco ja és mort, un jove militant del Movimiento Ibérico de Liberación, Oriol Soler de Sugranyes, és encerclat i tirotejat per la Guàrdia Civil en escapar-se de la presó el 6 d’abril de 1976, juntament amb altres 29 presos. Ell és l’únic que mor.

És un esdeveniment que tindrà un gran impacte a Catalunya, generarà mobilitzacions i el mateix Tàpies explicita que va pintar Composició amb números, una evocació plenament abstracta, en el moment de la mort d’Oriol Soler Sugranyes. És una pintura ocre amb uns traços amb carbó sobre la matèria encara fresca i una numeració de l’1 al 29.

Aquesta numeració no és casual: eren 29, els evadits, dels quals un número està foradat i tintat amb vermell, com si fos un tret de bala. És una pintura que no il·lustra la mort d’Oriol Soler Sugranyes, però que es posiciona en relació amb aquest esdeveniment de tal manera que l’espectador quan arriba pot veure o bé una pintura completament abstracta i moderna d’unes certes qualitats formals molt suggeridors o bé, si reuneix una mica d’informació, pot començar a establir vincles entre allò que va passar —la mort d’Oriol Soler Sugranyes— i la pintura que esdevindrà el símbol o l’emblema més important d’aquell fet.

Sol·licita informació sobre Tàpies. Biografia d’un compromís

 

Uneix-te a la llista

*Camp obligatori

 

×