Pau Vidal, filòleg i divulgador lingüístic i coautor del llibre Tresors de Catalunya. La llengua, publicat per Enciclopèdia Catalana, parla dels antecedents en la reivindicació del reconeixement i l’oficialitat del català.

“El tema de l’oficialitat és molt més recent del que ens pensem. Tot i que la història administrativa de la llengua és llarga i secular, la qüestió de l’oficialitat entesa com el reconeixement de l’estat espanyol i, més modernament, el dels òrgans europeus, no té ni un segle: les primeres iniciatives serioses –perquè sí que hi ha tota una reivindicació prèvia, però que no és tan ferma i que ve del segle XIX– les va prendre la Mancomunitat, amb Prat de la Riba al capdavant. Ens faltaria poc per arribar al segle.

És bo de saber el recorregut històric que hi ha al darrere a l’hora d’afrontar amb la serenor que necessiten qüestions que són una mica controvertides, perquè hi ha en joc aspectes que van més enllà de la llengua. Conèixer els obstacles amb què es va trobar la Mancomunitat és molt il·lustratiu i molt sa per poder-los comparar amb els obstacles amb què ens trobem avui.”

Sol·licita informació sobre Tresors de Catalunya. La llengua

×