L’edifici Walden 7, del taller de Ricard Bofill, és un dels 10 exemples que l’arquitecte i urbanista Joan Busquets ha triat de l’obra Joies de l’arquitectura catalana contemporània, publicada per Enciclopèdia Catalana. Busquets és catedràtic de l’ETSAB i de la Graduate School of Design de Harvard.

“El Walden 7 és un edifici a Sant Just Desvern, que, en el moment en què es va realitzar l’obra, estava fora del continu urbà de Barcelona, no com avui dia, que hi ha aquesta continuïtat metropolitana. En aquell moment –i en el llibre s’explica amb molta claredat– la figura dominant era l’Escola de Barcelona, amb figures com Bohigas. Eren líders d’aquesta idea de la recuperació i també de la tradició de l’arquitectura catalana a través del totxo i de certes tècniques constructives molt ben fetes.

En aquest panorama de l’Escola de Barcelona, Ricard Bofill i el seu taller d’arquitectura buscaven anar més enllà; buscaven introduir algunes idees, no diré en contradicció amb l’Escola de Barcelona, però que tenien una altra línia de seguiment.

Era sobretot la idea que la geometria i l’arquitectura en l’espai –aquesta era la seva definició– podien permetre formes més lliures d’organitzar el territori de la ciutat. Ell havia assajat aquest edifici al Castell de Kafka, que és a Sitges, i l’havia provat també amb el Barri Gaudí, a Reus. Segurament a Sant Just Desvern prova aquesta idea d’una estructura, quasi com qui fa un Lego, i a partir de compondre unitats que poden ser més grans o més petites depenent de les necessitats o de les demandes funcionals dels qui hi han de viure es pot construir una ciutat en l’espai.

Aquesta és la gran ambició, un projecte molt ambiciós. La tècnica constructiva inicial va tenir problemes, es va restaurar; va ser una gran decisió, i avui dia és realment una de les nostres joies de l’arquitectura contemporània.”

Sol·licita informació sobre Joies de l’arquitectura catalana contemporània

Uneix-te a la llista

*Camp obligatori

 

×