L’historiador Manel Risques, director de l’obra Catalunya, 1900-1980. Història en fotografies, que ha publicat Enciclopèdia Catalana, comenta un cartell de Núñez i Navarro per explicar el canvi que suposa la Transició en la superació de l’etapa d’especulació urbanística del franquisme.
“Aquí ens trobem també amb un element molt significatiu, que és com en els primers anys de la Transició, i sobretot amb els primers ajuntaments democràtics a partir del 1979, s’intenta donar un canvi radical a la ciutat franquista a través de projectes del que podríem anomenar genèricament una ciutat democràtica, és a dir, reordenada, planificada i que posés fi a l’especulació urbanística que havia caracteritzat la societat franquista.
L’especulació urbanística durant el franquisme té un nom emblemàtic, que és Núñez i Navarro, que es creia amb la capacitat d’incidir en la urbanització de Barcelona a través de la compra d’espai urbà que privatitzava i remodelar després les famoses cantonades que tots coneixem.
Aquesta fotografia –que és d’un cartell de propaganda del mateix Núñez i Navarro– crec que expressa el total poder i prepotència que tenia en aquells moments com a constructor per anar a tot arreu, i per poder-ho aconseguir tot. Ell ocupa Barcelona. I l’ocupa no perquè el ciutadà pugui estar millor, sinó perquè s’hi pugui comprar millor. Ho diu el text.”
Sol·licita informació sobre Catalunya, 1900-1980. Història en fotografies