Univers publicarà literatura i assaig escrits per autors catalans i estrangers, novells i consolidats, i recuperarà clàssics universals que no es troben en català.
Volem batejar aquesta iniciativa amb un llibre de relats, Barcelona Suites, un recull de contes escrits per onze de les nostres veus contemporànies més rellevants. Barcelona Suites pren el nom de la ciutat que li fa d’escenari, de teló de fons i de personatge. És la tonalitat que actua de fil conductor de les peces contrastades. La capital del nostre Univers.
“Som optimistes convençuts”, assegura la directora editorial de la Divisió Literària del Grup Enciclopèdia, Ester Pujol. “Creiem que hi ha lectors per animar i àrees per cobrir. El moment editorial a Catalunya és interessant i als últims temps hi ha contribuït en gran manera les noves editorials petites i independents que han aparegut, i que han vingut a ampliar la mirada dels lectors sobre el món”.
Univers vol agafar el testimoni agosarat i alhora homenatjar la mítica Biblioteca Univers que Carles Soldevila va dirigir abans de la guerra des de la Llibreria Catalònia, amb Antoni López-Llausàs com a editor i on van conviure traduccions i autors catalans. La llibreria Catalònia, fundada el 1924 i amb una primera seu a la Plaça Catalunya, va començar a editar la col·lecció Biblioteca Univers el 1928.
“Ens sentim hereus i no seríem on som si algú no hagués posat les bases abans. Som una baula de la cadena”, assegura Pujol. Per això, el nou segell Univers recupera l’esperit de Carles Soldevila i publicarà autors com Carla Gracia, Berta Jardí i Ramon Erra; autors estrangers actuals amb una gran projecció com Dan Mooney i el seu èxit internacional L’insòlit final del senyor Monroe; i grans clàssics de la literatura universal que encara no s’havien publicat en català o que ja no es troben a les llibreries, com El Napoleó de Notting Hill, de G.K. Chesterton, La família Aubrey, de Rebecca West o Assassinat a la llibreria, d’Edmund Crispin.
“Tenim clar que volem fer un projecte editorial propi d’ampli espectre”, afegeix el director general del Grup Enciclopèdia, Joan Abellà. “La nostra visió és promocionar la cultura catalana, de manera internacional amb grans obres d’artistes i edicions limitades; amb la Galera, per a primers i joves lectors. I ens faltava aquest nou segell per cobrir tot l’espectre. Volem publicar llibres per a lectors dels 0 als 120 anys”.
“No ens posem cap límit de gènere”, apunta Pujol, “farem narrativa, llibre pràctic, assaig, biografies, dietaris… Serà un segell exclusivament en català i publicarem autors que escriguin en català originalment i també traduccions”. I en aquest sentit, “volem atraure autors consolidats i d’altres nous, editar-los i ajudar-los a trobar més públic. I volem esperonar la creació i, per tant, serem actius en la recerca de nous projectes. Aportarem una mirada nova, amb l’ambició d’arribar a un públic ampli, amb qualitat i potencialitat per fer créixer el lectors”.
El segell s’inaugura amb Barcelona Suites, un llibre de relats d’onze autors catalans amb la voluntat de ser una mostra de la gran qualitat de la literatura a casa nostra. La música i el paisatge de fons d’aquests onze relats és Barcelona perquè també ho va ser la Biblioteca Univers als anys 20. Xavier Bosch, Roc Casagran, Natàlia Cerezo, Empar Moliner, Jordi Nopca, Sergi Pàmies, Adrià Pujol Cruells, Jordi Puntí, Clara Queraltó, Llucia Ramis i Sílvia Soler són els onze autors que han participat en aquest primer llibre d’Univers.
“Barcelona Suites és una declaració d’intencions, una mirada panoràmica a la literatura que s’està fent, amb autors de diferents edats i estils. El llibre pren com a protagonista Barcelona, la capital d’aquest Univers”, conclou Ester Pujol.