Qui som

L’origen d’Enciclopèdia Catalana es remunta a l’any 1965 i està molt vinculat a l’èxit i la rellevància social i cultural de la Gran enciclopèdia catalana. L’any 1980 es va crear la Fundació Enciclopèdia Catalana per aglutinar totes les empreses de l’entitat, que van constituir un grup editorial sòlid amb una forta presència al sector durant dècades i un ferm compromís amb la llengua i la cultura catalanes. L’any 2025, després de la venda d’alguns dels seus segells editorials, Enciclopèdia Catalana inicia una nova etapa donant continuïtat al seu projecte d’educació i coneixement en català al servei del país, reafirmant-se així en els seus objectius fundacionals.

SEGELLS EDITORIALS

Enciclopèdia Catalana compta actualment amb quatre segells editorials, cadascun especialitzat en un àmbit diferent (Text, Enciclopèdia, Enciclopèdia Art i Diccionaris de l’Enciclopèdia). 

  1. Segell “Text” 

Nascut l’any 1992, el segell educatiu Text és un referent en el seu sector a Catalunya i la principal activitat econòmica d’Enciclopèdia Catalana. Els projectes de Text es caracteritzen pel seu afany innovador, pel rigor i per l’alta qualitat, tant pel que fa als continguts com a l’aspecte formal. L’oferta de Text és àmplia, variada i flexible, de manera que pot donar resposta a les necessitats de la gran diversitat de centres educatius del país, així com les dels estudiants i les famílies. 

L’objectiu del segell no és oferir únicament llibres de text, sinó anar molt més enllà i aportar recursos, solucions i serveis d’acompanyament a la comunitat educativa en el context d’una societat complexa i canviant.  

L’oferta de Text abraça el conjunt del sistema educatiu no universitari (educació infantil, educació primària, ESO i batxillerat) i comprèn: 

  • projectes curriculars híbrids en formats diferents, amb una àmplia varietat de  propostes: informació, itineraris d’aprenentatge, propostes didàctiques, activitats de tipologia diversa, etc. 
  • materials específics i  complementaris variats: d’aprenentatge de la lectoescriptura, d’estratègies d’eficàcia lectora, d’expressió escrita, d’ortografia, de resolució de problemes, de lectura i comprensió lectora, de capacitats bàsiques, de càlcul mental i de repàs i preparació per al curs següent 
  • una plataforma en línia que dona accés als materials i als serveis associats: orientacions, recursos, eines, idees, formació, acompanyament, etc. 

La concepció i la creació de la totalitat de l’oferta educativa de Text es duu a terme des de l’equip pedagògic i editorial del segell, amb la col·laboració de docents i especialistes del país. 

2. Segell “Enciclopèdia”

El segell Enciclopèdia té el seu origen en les obres emblemàtiques que històricament ha publicat Enciclopèdia Catalana en els seus 60 anys de vida. Obres que inclouen àmbits tan diversos com la història, la política, l’economia, la llengua, la natura o la medicina, i entre les quals destaquen la Gran enciclopèdia catalana, la Gran enciclopèdia de la música, la Catalunya romànica, el Diccionari de la literatura catalana, la Història de la Generalitat de Catalunya i els seus presidents o l’Atles de la presència catalana al món.  

Mantenint els seus objectius inicials, actualment el segell continua publicant continguts originals i de qualitat que afavoreixen la cultura i la llengua catalanes i la seva difusió internacional.

En els darrers anys, s’està publicant Història de la literatura catalana, que està dissenyada com una obra col·lectiva i representativa del coneixement acadèmic actual de la matèria. S’han publicat fins ara un total de set volums, sota la direcció del crític literari Àlex Broch.

El 2023 Enciclopèdia va editar La pell de Barcelona, un llibre inèdit de Francesc Català-Roca recuperat de l’arxiu de l’emblemàtic fotògraf català. Es tracta de més de dues-centes imatges de Barcelona que l’autor fa dialogar entre elles en una successió de dobles pàgines.

 

3. Segell ‘Enciclopèdia Art” 

Enciclopèdia Art és un segell de llibres de bibliòfil i d’edició  limitada. El seu catàleg està format per grans llibres d’estudi dedicats a artistes catalans i per obres de gran format de temàtiques diverses vinculades a l’art. El segell lidera la publicació de llibres d’art en català i edita  algunes  de les seves obres exclusives traduïdes a l’anglès.

Cada llibre d’Enciclopèdia Art culmina un projecte ambiciós, rigorós i delicat dirigit per un reconegut expert de la temàtica tractada. En el procés hi intervenen historiadors, escriptors, fotògrafs i dissenyadors que aporten el seu coneixement i expertesa per aconseguir una obra única. Enciclopèdia Art ha publicat llibres sobre Plensa, Miró, Picasso, Dalí, Tàpies o Brossa; i també obres de referència com Museu Nacional d’Art de Catalunya · De Taüll a Tapies, dirigit pel director del MNAC Pepe Serra; L’art del gravat català, dirigit pel galerista i historiador de l’art Artur Ramon, o Tàpies. Biografia d’un compromís, dirigit pel president de la Fundació Antoni Tàpies, Xavier Antich.

Els llibres d’Enciclopèdia Art, que fins ara només es podien adquirir per venda directa, properament es podran comprar directament al web enciclopediaart.cat, que s’obrirà al mercat internacional amb algunes de les obres traduïdes a l’anglès.

 
Des del 1979 la línia de Diccionaris de l’Enciclopèdia ha promogut i publicat més de 100 títols en paper i els títols més importants també en el suport digital de cada moment (CD-ROM, aplicació per a mòbils i tauletes, Kindle, web…) i s’ha convertit en un referent indispensable i únic, especialment en l’àmbit dels diccionaris bilingües, que són fonamentals per a la difusió internacional de la llengua catalana. El seu catàleg de diccionaris bilingües relaciona directament el català amb altres llengües europees i de fora d’Europa: alemany, anglès, àrab, castellà, danès, finès, francès, grec clàssic, hongarès, italià, llatí, neerlandès, portuguès, sànscrit, suec, rus i xinès.

En aquests moments Diccionaris de l’Enciclopèdia prioritza la publicació en línia d’alguns dels seus títols al portal Diccionari.cat i continua projectant nous títols per a diccionaris bilingües, indispensables per connectar directament el català amb altres comunitats lingüístiques, algunes de les quals han esdevingut molt importants al país.

PORTALS
 

La Fundació Enciclopèdia Catalana disposa de tres portals digitals de continguts, d’accés obert i gratuït, que constitueixen unes eines de gran utilitat per al coneixement en general i, molt particularment, per a la llengua i la cultura catalanes. Són portals d’interès per a experts, per a professionals, per a estudiants i per al públic en general. Es tracta d’Enciclopèdia.cat, Diccionari.cat i Divulcat.cat.

És un portal de continguts amb quasi 400.000 articles que ofereix informació de referència de qualitat, especialment de l’àmbit català. Un conjunt únic en la cultura catalana que és completament en obert per a tothom i no requereix registre previ.

Enciclopèdia.cat té com a precedent la versió digital de la Gran Enciclopèdia Catalana en funcionament des del 1997 i que va representar la primera enciclopèdia universal en línia d’Europa i la segona del món.

Posteriorment, s’hi van afegir progressivament la digitalització de fins a 34 de les obres temàtiques publicades per Enciclopèdia  Catalana en els seus 60 anys de vida (enciclopèdies, llibres de consulta i de referència en art, economia, esport, folklore, geografia, història, llengua, música, natura, tecnologia, etc.), les quals han estat convenientment adaptades al format digital i algunes són objecte d’actualització periòdica.

En aquesta nova etapa de la Fundació Enciclopèdia Catalana continuaran creixent els continguts d’aquest portal de referència.

És el portal de Diccionaris de l’Enciclopèdia que té com a precedent el web que es va estrenar l’any 1997 amb un sol diccionari. Els últims anys s’ha anat renovant i enriquint fins a acollir, avui en dia, la versió actualitzada del Gran Diccionari de la llengua catalana i de 14 diccionaris més. Entre aquests es troben el Diccionari de sinònims Franquesa, el Conjugador català, el Diccionari der aranés, diversos diccionaris bilingües (amb l’alemany, l’anglès, el castellà, el francès i l’italià) i diccionaris d’àmbit escolar, com l’estimat DIDAC per al català o El meu primer diccionari d’anglès.

Diccionari.cat aplega 595.000 articles, que es revisen, amplien i actualitzen contínuament. Fundació Enciclopèdia Catalana, en aquesta nova etapa, continuarà amb aquesta tasca i amb la incorporació de nous continguts.

És un projecte pioner de divulgació científica en línia per cobrir un espai gairebé inexistent de difusió del coneixement científic en llengua catalana, amb la clara intenció de pal·liar la distància entre ciència i coneixement públic, i donar a conèixer al públic general les novetats, teories i opinions científiques actuals dels diversos camps de la ciència.

Va veure la llum el febrer del 2018 i ofereix la consulta i la lectura de més de 500 articles en obert i gratuïtament. Al capdavant hi ha l’equip editorial de la Fundació Enciclopèdia Catalana i compta amb Josep M. Trigo, científic titular de l’Institut de Ciències de l’Espai i membre de l’Institut d’Estudis Espacials, com a responsable científic.

VEUALTA – IMPULS DE LA LECTURA EN CATALÀ

En la seva missió de promoure i difondre la llengua i la literatura catalanes, la Fundació Enciclopèdia Catalana duu a terme múltiples accions de caire cultural i divulgatiu. Una de les més significatives és el Certamen Escolar de Lectura en Veu Alta anual, que aquest curs 2024-25 ha arribat a la seva 21a edició.

Aquest projecte, que compta amb la col·laboració del Departament d’Educació de la Generalitat de Catalunya, vol fomentar la literatura i la llengua catalanes per mitjà de la lectura compartida en veu alta  entre els estudiants d’arreu del país.

Segons estudis científics, la lectura compartida en veu alta comporta implicacions emocionals, socials i d’adquisició de coneixements que potencien i consoliden aspectes cognitius claus per a la infantesa, l’adolescència, la joventut i l’edat adulta.

També s’han organitzat certàmens de lectura en veu alta per a públic jove i adult en les categories de prosa i poesia, amb la col·laboració de les principals universitats públiques i de la Fundació del Futbol Club Barcelona.

En el marc d’aquest certamen, la Fundació Enciclopèdia Catalana també organitza, conjuntament amb el Departament d’Educació, tallers de formació adreçats al professorat i ofereix recursos escrits i audiovisuals sobre lectura.

En la 21a edició de VeuAlta, corresponent al curs escolar 2024-2025, s’ha batut el rècord d’inscripcions amb la participació de 1.242 centres educatius de Catalunya i un total estimat de 80.000 alumnes.

El 2023 es va publicar Els beneficis de la lectura en veu alta, un llibre de referència sobre la temàtica de David Bueno, Anna Forés i Antoni Ruiz Bueno.

Aquesta obra es va elaborar a partir d’un estudi pioner encarregat a la Càtedra de Neuroeducació de la Universitat de Barcelona, que va analitzar científicament els beneficis cognitius i d’aprenentatge que suposa compartir la lectura –en família i també a l’escola– a partir de dades recollides de famílies catalanes.

Uneix-te a la llista

*Camp obligatori

 

×