L’escriptora Tessa Julià i la il·lustradora Anna Gordillo van presentar el 2 de març a l’Abacus del carrer Còrsega de Barcelona el seu darrer llibre, Refugiada. L’odissea d’una família, editat per La Galera, que elles defineixen com un “granet de sorra” en la campanya per donar a conèixer el drama dels refugiats a la Mediterrània, un granet que s’afegeix a la gran muntanya construïda de mica en mica pels seus companys de taula, Ruben Wagensberg, un dels impulsors de la campanya “Casa nostra, casa vostra”, i Laura Lanuza, membre de l’ONG Proactiva Open Arms. Precisament a aquesta última organització es destinen part dels beneficis de la venda dels exemplars de Refugiada.
David Monserrat, editor del llibre, va destacar la feina de les dues autores i va recordar l’entusiasme amb què l’editorial va rebre el projecte i la proposta inicial de contactar amb Proactiva Open Arms: “Aquest és un llibre molt especial per a nosaltres, i una paraula que defineix la sensació que teníem mentre l’editàvem és paradoxa”, va resumir Monserrat. I és així, perquè “disposàvem dels elements per editar-lo, unes il·lustracions meravelloses, uns textos continguts on els silencis diuen més que les paraules… Però, alhora, estàvem tractant un tema que ens incomodava molt: la situació vergonyosa en què vivim. És un àlbum que ens sentíem obligats a fer per ajudar en aquesta lluita però que, alhora, ens entristia haver de fer”. Per tot això, “volem que aquest granet de sorra en forma de llibre es converteixi en un altaveu, perquè els nens i les nenes coneguin una situació que no volem que sigui però que existeix, perquè és una evidència que no podem negar, i ho fem usant el codi que els és més proper: la il·lustració”.
I, com va explicar Tessa Julià, “davant d’uns fets tan greus, no s’hi val a quedar-se quiet, cadascú pot fer la seva petita aportació”: “L’Anna sap dibuixar, jo sé escriure i les dues ho oferim perquè els altres ho utilitzin”; i en aquest cas “l’artista expressa els seus sentiments, dubtes i emocions davant la realitat i l’espectador n’extreu un ensenyament”.
Wagensberg va recordar que la campanya “Casa nostra, casa vostra” va començar com un petit gra de sorra a Macedònia, on ell i uns companys havien viatjat com a voluntaris, i que va acabar convocant mig milió de persones als carrers de Barcelona. “Per a nosaltres, tota la campanya també ha sigut una paradoxa, i és molt bonic veure com la gent s’hi ha anant implicant a poc a poc, tot i que per la banda política no s’hagi mogut fitxa”. Mentrestant, Laura Lanuza va destacar Refugiada com una eina de sensibilització, “per arribar als nens i nenes que representen el nostre futur i la nostra esperança”, va concloure.