Secure your crypto assets using the powerful MetaMask Extension. Download today!

ссылка на mega ссылка на мегу мега даркнет мега даркнет

La sala Pau Gil del Recinte Modernista de Sant Pau va acollir la presentació del llibre Sant Pau. Patrimoni modernista. Barcelona, editat conjuntament per l’Ajuntament de Barcelona, la Fundació Privada Hospital de la Santa Creu i Sant Pau i Enciclopèdia Catalana, amb textos de l’historiador Daniel Venteo i imatges del fotoperiodista Robert Ramos.

Durant la presentació, el president de la Fundació Enciclopèdia Catalana, Antoni Subirà, va destacar l’orientació sud de l’edifici: “L’actitud científica de l’arquitecte Lluís Domènech i Montaner es tradueix en conceptes hospitalaris que determinen com està dissenyat l’hospital, destinat a la higiene per evitar contagis de les malalties de l’època.  Domènech i Montaner va deduir les necessitats que després resol l’edifici que dissenya. Tenia la convicció que un ambient de bellesa i connectat amb la natura era bo per a la curació dels malalts. És a dir, aquesta bellesa no era arbitrària, sinó que estava orientada al benestar psíquic dels malalts. Són coses que estimulen a pensar, com aquest llibre, que resulta absolutament estimulant”.

Sant PauJoan Nogué, arquitecte responsable de la rehabilitació del Pavelló de l’Administració, va explicar les sensacions i vivències de “quatre anys molt intensos” d’ell i de tots els que van participar en el projecte de rehabilitació. “Sentíem un grau de responsabilitat per actuar en un edifici com aquest, però també molta il·lusió”. “Moltes de les intervencions que vam fer van requerir reinterpretacions i vam haver de generar un diàleg harmònic entre materials que afegíem i materials originals, perquè no generés confusió. També era important la reubicació, resituar en llocs estratègics de l’edifici molts materials ceràmics originals que havíem hagut de desmuntar i intentar estalviar emmagatzemar-los en llocs poc visibles. Vam fixar aquests materials de manera que fossin visibles, per poder-ne gaudir; no cal que sigui en un magatzem”.

 

Finalment, el fotoperiodista Robert Ramos va destacar que “per a un fotògraf poder passejar per tots els racons del Recinte Modernista de Sant Pau és un privilegi fantàstic”.  Quan va començar a fer fotos l’any 2009 encara hi havia malalts a l’hospital: “L’orientació sud va marcar la meva feina: arriba el migdia i el recinte queda perfectament il·luminat de banda i banda: és un moment com màgic. He viscut aquesta màgia de Sant Pau! A Sant Pau li pots fer una mirada macro, molt ampla, i té un sentit, una simetria, unes formes. Però també li pots fer una mirada micro: aquell mosaic que et crida l’atenció, el sol que rellisca per les pedres, pujar a la torre del rellotge i veure com la cúpula et marca les hores projectant l’ombra!”

Com explica l’historiador Daniel Venteo a la introducció del llibre, es tracta de “l’hospital més antic de Barcelona i, amb més de sis segles de trajectòria ininterrompuda, també d’un dels més antics de tot el món. Durant 500 anys va ocupar l’edifici històric del barri del Raval, i ja al segle XX es va traslladar a un nou recinte modernista del barri del Guinardó”.

El llibre està disponible a les llibreries. Podeu escriure a comunicacio@grec.cat i us donarem detall d’on trobar-lo.

Recull de premsa

BTV: Un llibre per fer “lluir” el recinte històric de l’Hospital de Sant Pau
Vilaweb: Enciclopèdia Catalana llança un llibre sobre el patrimoni modernista de Sant Pau
El Periódico:  El Recinte Modernista de Sant Pau albergarà el museu de Domènech i Montaner 
La Vanguardia: Unas 300 imágenes ensalzan el Recinto Moderno, obra de Domènech i Montaner

Uneix-te a la llista

*Camp obligatori

 

×