El director general del Grup Enciclopèdia Catalana, Albert Pèlach, ha participat en un debat sobre pirateria a internet, al programa L’illa de Robinson, d’El Punt Avui TV. Es calcula que la pirateria ja arriba al 87% del consum a la xarxa.

“És cert –ha comentat– que el món de les noves tecnologies dona noves possibilitats d’explotació. Però la pirateria està inhibint el desenvolupament dels negocis editorials digitals, perquè per més e-books que fem, després no els venem”.

“Em preocupa la retribució dels autors –ha afegit Pèlach– i em costa d’imaginar com es pot portar a terme en un sistema sense un cert volum de negoci. Si la creació no està retribuïda, acabarem abaixant el nivell dels continguts”.

“Entenc que es digui que els continguts s’han de socialitzar, però em pregunto: qui paga aquest bé comú? Algú ha de pagar perquè hi hagi una creació cultural d’una certa qualitat”.

Durant el debat, Pèlach ha destacat que “la pirateria té dos grans aspectes: normatiu i de comportament. En el tema de la pirateria s’ha d’implicar l’usuari, tallar-li les ales al mercat de la pirateria”.

Per acabar, ha comentat que “el català necessita més que ningú, com a llengua petita, la remuneració dels autors. I segurament ens cal més protecció davant d’aquests fenòmens de globalització. L’oferta és molt més gran en altres idiomes, i es pirateja molt”.

En el debat, dirigit pel periodista Eduard Berraondo, també hi han participat Carles Garriga, periodista especialitzat en propietat intel·lectual; Raquel Xalabarder, catedràtica de propietat intel·lectual; Miquel Àngel Valle, advocat i assessor del Departament de Cultura, i Carles Ribera, vicedirector d’El Punt Avui.

Podeu veure el debat sobre pirateria a internet a partir del minut 7 d’aquest enllaç

Uneix-te a la llista

*Camp obligatori

 

×