Als seus noranta-vuit anys, l’escriptor de Balaguer presenta una revisió del conte de la Blancaneu i els set nans, el clàssic dels germans Grimm. I si la història de la Blancaneu no fos exactament com sempre ens l’han explicat? Al bosc encantat on viuen els nans, apareix un nadó que cuidaran com si fos un dels seus… fins que creix una mica massa! En una torre d’un enorme palau, viu tancada una nena que un dia podrà volar ben lluny de la seva presó… gràcies als nans del bosc!
En aquest conte també hi ha una dama dolenta com una bruixa. I cavallers valents i un escuder poc agosarat. I una aranya malastruga i una cigonya gentil. I un colom que recorre totes les pàgines transmetent missatges importants. I set nans. Sí, aquells que ja coneixeu d’una altra història… O potser que en lloc de set, en fossin vuit?
Guardonat amb la Medalla d’Or de la Generalitat l’any 2019 i Doctor Honoris Causa per la Universitat de Lleida, Josep Vallverdú celebra, amb la publicació de El vuitè nan, la seva trajectòria d’èxit vinculada a La Galera i iniciada l’any 1969 amb la publicació de Rovelló. Més de cinquanta anys després, la novel·la guardonada amb el Premi Folch i Torres 1968 continua sent un clàssic de la literatura infantil i juvenil en català, amb vint-i-set edicions de l’obra original i una adaptació en dibuixos animats de la sèrie de novel·les protagonitzades per aquest popular gos, en 26 episodis per a la televisió.
A Rovelló el va seguir En Roc drapaire, novel·la amb la qual Josep Vallverdú torna a guanyar el premi Folch i Torres dos anys més tard. A partir d’aquest moment, Vallverdú no deixa de publicar narrativa infantil i juvenil a l’editorial La Galera, amb títols com L’home dels gats (1972), Bernat i els bandolers (1974), Un cavall contra Roma (1975), Tres xacals a la ciutat (1976) i Els inventors dels fantasmes (1977), entre d’altres.
En aquesta època publica pràcticament un llibre per any, una de les produccions més prolífiques de la literatura infantil i juvenil de les lletres catalanes. Amb La Galera ha publicat més de seixanta obres per a joves. Les seves novel·les es caracteritzen per la gran varietat de temes, ambientats en èpoques diverses de la història, i per la riquesa del llenguatge. L’any 1995 l’editorial La Galera, amb la col·laboració de l’Institut d’Estudis Ilerdencs, inicia la publicació de la “Biblioteca Vallverdú”, la seva obra completa juvenil, que consta de catorze volums, unes quatre mil pàgines.
No obstant això, després de la seva jubilació, Josep Vallverdú seguirà publicant narrativa infantil i juvenil fins l’any 2009, quan publica Blai Joncar, també a La Galera. Aquests darrers anys l’escriptor de Balaguer ha centrat la seva producció en la poesia. El vuitè nan és la retrobada de Josep Vallverdú amb els joves lectors a partir de 8 anys en un format especial il·lustrat a color per Sònia González (Cuchu).
Què n’han dit els mitjans?