Cartells catalans. Mancomunitat de Catalunya. Generalitat de Catalunya. Cent anys de cartells, 1914-2014

Cartells Mancomunitat Generalitat
Cartells Mancomunitat Generalitat
Cartell-4-Mancomunitat-Generalitat
Cartell-1-Mancomunitat-Generalitat
Cartell-2-Mancomunitat-Generalitat
Cartell-3-Mancomunitat-Generalitat
Cartell-5-Mancomunitat-Generalitat
Cartell_HistoriadeCatalunya
Cartell_Guinovart
Cartell_Aixafem_el_feixisme

Presentació

Els cartells són un reflex de la realitat social i, si emanen d’un govern, poden servir de reflex de la seva obra i ideologia, de la seva sintonia amb la societat civil, etc.

Aquest volum vol posar de manifest, per mitjà dels cartells, tant l’obra de govern com la seva relació amb la societat. El Govern usa el cartell com un element d’informació, però també de propaganda dels àmbits que li són propis: la política, la sanitat, l’educació, la cultura, el turisme, l’esport, etc.

La història de l’autogovern de Catalunya de l’era contemporània ha estat convulsa i discontínua, com tothom sap. La societat catalana va començar a demanar seriosament un estatut d’autonomia al principi del segle XX, però no va ser fins al 1932 que es va assolir aquest objectiu. Tanmateix, un primer embrió de Govern de Catalunya va mancomunar les quatre diputacions provincials en el que van ser les bases de la Catalunya actual: la Mancomunitat de Catalunya, presidida per Enric Prat de la Riba.

Era la primera vegada des del 1714 que Catalunya tenia un organisme d’administració comú a tot el territori. I es demostrava, en molt pocs anys, enormement eficaç. Però el cop d’estat militar de Miguel Primo de Rivera i la dictadura que se’n va derivar van liquidar la Mancomunitat l’any 1925. I no va ser fins al 1932, amb la Segona República Espanyola, que es va aconseguir el restabliment del Govern de Catalunya: la Generalitat, Govern que també va quedar liquidat per un cop militar, el del general Franco i la Guerra Civil de 1936-1939.

Mort el dictador, el 1977 es va restablir provisionalment la Generalitat, i el 1980 l’Estatut de Núria li va donar la forma actual. Per posar en relleu l’evolució de l’obra dels governs catalans, com també l’evolució artística dels cartells com a art funcional, dividim el llibre en els capítols següents:

Sumari

Presentació a càrrec de Roser Pintó Fàbregas
1914-2014. Cent anys de cartells dels governs de Catalunya
La Mancomunitat de Catalunya. 1914-1925
La Generalitat republicana en temps de pau. 1931-1936
La Generalitat republicana en temps de guerra. 1936-1939
La Generalitat restablerta: els anys de la Transició. 1977-1990
La Generalitat al final del segle XX. 1991-2000
La Generalitat els primers anys del segle XXI. 2001-2014

Fitxa tècnica

170 cartells
376 pàgines
Selecció i estudi: Santi Barjau
Format: 33 cm x 42 cm
Enquadernació en pell
Estoig de petaca de pell

Uneix-te a la llista

*Camp obligatori

 

×