El Palau Recasens de Barcelona, seu de l’Acadèmia de Bones Lletres, ha acollit la presentació del volum V de la Història de la literatura catalana (HLC), dirigida per Àlex Broch. Aquest volum correspon a la Literatura contemporània (I). El Vuit-cents i, com tota la col·lecció, ha estat coeditat per l’Editorial Barcino, l’Ajuntament de Barcelona i Enciclopèdia.
En l’acte, que ha estat presidit pel Molt Honorable President de la Generalitat, Joaquim Torra, hi han intervingut els directors del volum, Enric Cassany i Josep Maria Domingo; la medievalista Lola Badia, i el director de la HLC, Àlex Broch. També hi ha estat present la consellera de cultura, Laura Borràs.
Àlex Broch ha reflexionat sobre el repte que ha representat la publicació d’aquesta nova Història de la literatura catalana i ha remarcat la importància del projecte: “És la tercera Història de la literatura catalana que es publica després del 1939″.
Per la seva banda, Enric Cassany, codirector del volum, ha parlat sobre el paper dels historiadors de la literatura i ha explicat a quines preguntes d’historiador dona resposta aquest volum “polifònic”. Josep Maria Domingo ha justificat que la literatura del Vuit-cents es consideri “literatura contemporània” i ha parlat, citant Lévi-Strauss, de la grandesa indefinible dels començaments: “El Vuit-cents és el punt de partida de la literatura catalana contemporània”, ha dit. Lola Badia ha remarcat el pes de la Reial Acadèmia -que acollia la presentació- en la història de la literatura catalana. En la cloenda de l’acte, el president Quim Torra ha qualificat l’edició de la HLC com el “projecte editorial actualment més important” i d'”estructura d’estat”.
Hereva de la tradició historiogràfica, la nova Història actualitza tots els referents històrics i transforma la històrica tensió entre Decadència i Renaixença; a més, el concepte historiogràfic de Decadència cau en desús i el volum IV es presenta com a Literatura moderna. Renaixement, Barroc i Il·lustració. El volum V revisa el concepte de Renaixença del XIX i contraposa les dues meitats del segle, la superació de la diglòssia lingüística heretada i la formulació i el debat de les noves idees -el positivisme- i les noves estètiques -el naturalisme/realisme- que, a finals de segle, van enllaçar amb els corrents europeus.
L’obra recull i actualitza l’aportació bibliogràfica que el món acadèmic i els estudis històrics han generat al llarg d’aquests darrers trenta anys. Les diferents etapes del llibre han estat dirigides per alguns dels principals especialistes actuals, com Lola Badia, Josep Solervicens, Josep M. Domingo, Enric Cassany, Jordi Castellanos, Jordi Marrugat i Àlex Broch, i hi han participat prop de 70 historiadors i investigadors de la literatura de totes les universitats de parla catalana. Es tracta d’un projecte cultural i literari impulsat conjuntament pel Grup Enciclopèdia Catalana, l’Editorial Barcino i l’Ajuntament de Barcelona.
Història de la Literatura Catalana
Volums ja publicats:
Volum I: Literatura medieval (I). Dels orígens al segle XIV
Volum II: Literatura medieval (II). Segles XIV-XV
Volum III. Literatura medieval (III). Segle XV
Volum IV. Renaixement, Barroc i Il·lustració
Volum V. Literatura contemporània (I). El Vuit-cents
De propera aparició:
Volum VI. Literatura contemporània (II). Modernisme i Noucentisme
Volum VII. Literatura contemporània (III). Del 1922 al 1959
Volum VIII. Literatura contemporània (IV). Del realisme històric a la postmodernitat