La Fundació Antoni Tàpies ha acollit l’acte de presentació de l’obra Tàpies. Biografia d’un compromís, editada conjuntament la mateixa fundació i Enciclopèdia Art.  L’obra revisa la trajectòria d’un dels artistes catalans més importants del segle XX i referent mundial de l’informalisme. S’emmarca en la sèrie de grans monografies que Enciclopèdia Art ha dedicat a referents de l’art català contemporani com Picasso, Dalí, Brossa i Miró.

Xavier Antich, director de la Fundació Antoni Tàpies, i Joan Abellà, director general del Grup Enciclopèdia han donat la benvinguda als assistents que omplien la sala.

A l’inici de l’acte, Antich s’ha preguntat: “Per què tornar a l’obra de Tàpies? Perquè és un clàssic; perquè ara ja podem abordar la seva obra des de la clausura de la seva trajectòria. I perquè ja tenim una certa distància per poder-la abordar”. I va afegir: “Podem pensar l’obra de Tàpies com una resposta al context polític, a partir d’un compromís i d’una manera progressista d’entendre la cultura i el país. Tàpies insistia en la necessitat que els artistes veiessin a través de la foscor”.

El crític d’art Daniel Giralt-Miracle ha recordat que va viure i veure l’amor de Tàpies per la composició: “Jo sóc qui sóc per Tàpies, m’ha apadrinat”.  Va afegir que “vivim en un país oblidadís. Per això la Fundació Antoni Tàpies té sentit! Els meus nets de Tàpies no en saben res de Tàpies, cal que algú en mantingui el record i la vigència.” I ha remarcat que “el llibre explica molt bé qui és Tàpies, el seu missatge”.

L’artista Antoni Llena ha explicat que la primera vegada que va veure una obra de Tàpies, a la Sala Gaspar, va sentir un impacte emocional, una sensació física com la que només sent davant d’obres mestres.  I ha explicat que en moltes de les seves obres Tàpies s’hi presenta amagat: “Com en aquesta, en què ens ve a dir que naixem i morim en un llit”. També ha destacat que “si un artista renuncia a alguna de les seves contradiccions no pot expressar la realitat en la seva màxima complexitat”. I ha conclòs: “Algú pensava que el temps de Tàpies ja havia passat, i no és cert. Tàpies no mor, no morirà mai. Que a la coberta del llibre hi hagi simplement la signatura de Tàpies és un gran encert”

 

La conservadora del Fons Antoni Tàpies, Núria Homs, ha explicat que “per fer el llibre s’ha fet un esforç molt gran en recerca documental i s’han localitzat molts documents inèdits. Com, per exemple. el que vam trobar a l’arxiu de la Delegació del Govern que deixa constància de la participació de Tàpies a la Caputxinada. I és que el compromís és el punt de partida del llibre”. 

D’edició limitada i numerada, Tàpies. Biografia d’un compromís comprèn un llibre de gran format, on es poden admirar amb detall les obres seleccionades, i un llibre d’estudi escrit pels principals experts internacionals i profusament il·lustrat amb fotografies i documents, efectivament molts d’ells inèdits.

Uneix-te a la llista

*Camp obligatori

 

×