Sol·licita informació sobre Miró i els poetes catalans
Vicenç Altaió, poeta, estudiós de l’obra de Joan Miró i director de l’obra Miró i els poetes catalans, d’Enciclopèdia Catalana, reflexiona en aquest vídeo sobre el sentit republicà de l’obra de Miró.
“Des de J.V. Foix, Miró fa cadena i serà vist per altres poetes com Papasseit, Perucho, Palau i Fabre, Joan Brossa… Els poetes formem part d’una mena de camí de continuïtat i de trencaments. Nosaltres tenim la cultura sempre com alguna cosa que es pot dir de bell nou, per bé que fem servir sovint paraules, restes d’alguna cosa de sempre que són allà.
L’obra de Miró sempre m’ha fascinat perquè és llegir i mirar una obra que cada vegada que la veus, la veus i la perceps de nou. Mai com la història, que és una dada científica objectivable.
En Miró trobes la força del sentit ancestral, la força del sentit republicà, de la ciutadania. Hi trobes l’aventura del llenguatge més radical i més extremós. Hi trobes la dificultat de la comprensió i a la vegada la seva claredat. Reps un cop, ritme… acabes formant part de l’obra de Miró. No és una tradició, és una novetat permanent. Miró és inesgotable. És la substància d’una cultura i la substància de tu mateix, com a lector i com a poeta.”