En aquest vídeo Francesc Fontbona, historiador de l’art i director de l’obra Joies del Barroc català. Del Renaixement i del Vuit-cents, d’Enciclopèdia Catalana, ens explica els principals trets estilístics de la Casa de la Convalescència de Barcelona. A continuació transcrivim les seves paraules.

La Casa de la Convalescència de Barcelona és l’edifici que es va construir per complementar l’Hospital de la Santa Creu, que s’havia començat al segle XV, es va continuar al XVI i es va ampliar fins al XVIII. Però la Casa de la Convalescència es va fer al segle XVII, sobretot el pati; la resta són elements interiors, però té un pati extraordinari, i és un edifici que, tot i que és fet en època barroca, perquè és de l’època en què a Europa s’estava fent el barroc, encara té moltes coses del classicisme. Es podria considerar, en certa manera, que és encara una obra del Renaixement molt tardà, amb unes columnes molt clàssiques.

En canvi al mig del patí hi ha un sant Pau, perquè el nom del principal mecenes d’aquell hospital era Pau Ferran, i hi va posar un sant Pau en homenatge, en certa manera, a si mateix. Està fet pel primer dels Lluís Bonifaç, i és una escultura en pedra d’un barroc molt vibrant, que centra tot aquell conjunt, un dels conjunts més sencers perquè, a més, no va patir a la guerra tot i haver-hi una capella amb pintures murals i un altar barroc. Com que la capella era de l’hospital, a ningú se li va acudir calar-hi foc.

El barroc està escampat per tot arreu, no només per Catalunya, sinó evidentment pel País Valencià, les Illes i el Rosselló. Al País Valencià tenim, per exemple, la gran façana del Palau de la Marquesa de Dosaigües, en aquest cas barroc civil, no barroc religiós, en pedra. Afortunadament encara hi ha moltes coses del barroc que subsisteixen.”

Uneix-te a la llista

*Camp obligatori

 

×