Sol·licita informació sobre Joies del Modernisme català

En aquest vídeo Francesc Fontbona, historiador de l’art i director de l’obra Joies del Modernisme catalàd’Enciclopèdia Catalana, ens parla de la Casa Amatller de Barcelona. Tot seguit podeu llegir la transcripció de les seves paraules.

“La Casa Amatller és una típica casa d’una família burgesa de l’època. El senyor Antoni Amatller, que era un fabricant de xocolata d’una empresa molt important -la marca encara existeix-, va fer construir l’actual Casa Amatller. De fet li va encarregar a Puig i Cadafalch que remodelés la casa, perquè l’edifici en si ja existia, com tantes altres cases de l’època modernista: la Casa Batlló, per exemple, també és una casa «retocada», encara que no ho sembli. Com a moltes altres cases modernistes, aquí es van atreure els grans col·laboradors, artistes i artesans de l’època, el més vistós dels quals, a part de l’arquitecte Puig i Cadafalch, era l’escultor Eusebi Arnau i els seus ajudants Alfons Jujol i Joan Espinagosa, que va fer el gran vitrall de la claraboia de l’ull de l’escala. Tots els detalls d’aquesta casa responen a un artesà del Modernisme. En aquell moment n’hi havia molts, i tenien un nivell molt alt d’actuació perquè tenien molta demanda, i les coses es potencien les unes a les altres. Tot el mobiliari d’aquesta casa és una antologia de les arts decoratives i del Modernisme. A més, el senyor Amatller era col·leccionista, i a dins hi ha una obra magnífica en oli de Ramon Casas i d’altres artistes del moment.

Com molta d’aquesta gent, els Amatller tenien la ‘casa dels morts’ al cementiri de Montjuïc, una gran capella neoromànica feta amb la mateixa cura que la Casa Amatller. Aquest panteó familiar existeix, també depèn de la Fundació Amatller i també és un exemple de com aquestes famílies enfocaven la vida actual i la futura.”

Vídeo sencer: El Modernisme català

Uneix-te a la llista

*Camp obligatori

 

×