Montserrat Pagès, conservadora de pintura romànica del MNAC i directora de l’obra Pintura catalana. El romànic, d’Enciclopèdia Catalana, explica en aquest vídeo les característiques del frontal de Sant Martí d’Ix (la Guingueta d’Ix, Alta Cerdanya). A continuació transcrivim les seves explicacions.
“El frontal d’Ix és un paral·lel molt clar amb el frontal de la Seu d’Urgell. Si es posen l’un al costat de l’altre, es veu clarament que són obres que provenen d’un mateix obrador, molt pròximes estilísticament i també des del punt de vista dels colors, per bé que en cada cas la iconografia s’adaptava a les pròpies necessitats. En el cas d’Ix, és sant Martí, el titular de l’església d’Ix. A més a més dels apòstols, disposats en una mena de requadres com si fos una peça d’orfebreria, hi ha sant Martí partint-se la capa amb el pobre. Sant Martí apareix dret, una iconografia antiga -tot i que la més corrent és la de sant Martí a cavall-. En un altre requadre apareix aquest sant, amb un altre personatge, en un altre dels seus miracles.
El repertori, amb correspondència amb el frontal de la Seu d’Urgell, ve del mateix taller: és clar si es posen les dues obres en paral·lel. Al mateix temps, si es compara amb altres obres, es veu que de tallers n’hi havia molts. Apareix Crist assegut sobre una doble màndorla; això ve també dels orígens de la tradició carolíngia. I en aquest cas, entre l’alfa i l’omega, el principi i la fi, la primera i la darrera lletra de l’alfabet grec, duu un mundus, que és la boleta que porta a la mà amb què beneeix, i que és un símbol de sobirania també heretat del món antic. És una obra extraordinària, l’única peça que tenim de la Catalunya del Nord a la col·lecció.”