Francesc Fontbona, historiador de l’art i director de l’obra Joies del Barroc català. Del Renaixement i del Vuit-cents, d’Enciclopèdia Catalana, explica en aquest vídeo les conseqüències de les guerres en la conservació del Barroc a Catalunya. Tot seguit transcrivim les seves paraules.
“En aquest país nostre, quan hi ha un greu problema polític a mitjan segle XIX, cremen molts convents. El 1835 hi ha una gran crema de convents a Barcelona. I, precisament, l’Acadèmia de Belles Arts, que aleshores encara no estava fundada amb aquest nom però que ja era una escola acadèmica de Belles arts, s’entesta a salvar moltes de les obres que haurien cremat, les porta cap aquí.
Però després, amb la Setmana Tràgica, encara hi va haver moltes més cremes d’edificis religiosos, i en els primers dies de la Guerra Civil allò ja va ser brutal. Actualment aquells fets s’han estudiat molt; hi ha historiadors de l’art que ho han estudiat molt de primera mà i han arribat a una conclusió que ja era evident, i és que gran part del patrimoni del Barroc català va desaparèixer en aquestes ocasions.
Això fa que algunes de les grans obres que queden siguin obres refetes, partint de la ruïna que havia quedat, com l’altar d’Arenys de Mar, per exemple. Eren obres que es van perdre. L’únic lloc de Catalunya on encara s’han conservat amb prou densitat és el Rosselló, a la Catalunya del Nord, perquè, com que no pertanyia a l’estat espanyol, no hi va haver ni Setmana Tràgica ni Guerra Civil. Allà moltes obres s’han conservat, el que passa és que només constitueixen una part perifèrica, una part no tan central com la que va patir més, que era aquí.”
Sol·licita informació sobre Joies del Barroc Català.