Santi Barjau, doctor en Història de l’Art per la Universitat de Barcelona i director de l’obra Cartells catalans. Òpera, teatre i espectacles 1890-2015, publicada per Enciclopèdia Catalana, parla en aquest vídeo de la segona etapa del cartellisme català d’espectacles, del 1925 al 1939.

La segona etapa relativa als cartells de teatre, òpera i espectacles agafa un període breu però de gran activitat; va ser l’etapa daurada, segurament del Paral·lel de Barcelona i altres teatres, com el Teatre Romea. Hi ha, sobretot als anys trenta, una escola catalana de cartell modern que és molt important i que finalment va fer eclosió en els cartells de la Guerra Civil. Són autors que estan molt al dia de què es fa a tot el món i ho apliquen en aquest tipus de cartells d’espectacle.

En aquesta època comença a destacar com a gran figura del teatre, l’actriu Margarida Xirgu, de la qual hi ha alguns cartells on s’erigeix en única protagonista amb la seva manera d’actuar dramàtica i molt coneguda.

Un altre cartell és el de l’estrena de l’obra Bandits de frac, obra del cartellista Cristóbal Arteche que va ser sobretot actiu durant la Guerra Civil i després exiliat. És una obra que pren una mica les idees que es feien servir al cartell de cinema amb els actors en una escena pintada amb realisme.

L’estrena de l’obra Madame al Teatre Poliorama, de Josep Canals, és una mostra d’aquest nou cartellisme dels anys trenta que ja no representa les figures d’una manera realista sinó que fa unes composicions basades o inspirades en alguns elements de l’art cubista, abstracte o surrealista per fer una imatge evocativa que crida l’atenció.

Hi ha el cartell de la representació de la Reina del mercat, un sainet que es va representar al Teatre Español, en el qual la imatge en aquest cas és d’un gran realisme, basada potser en una imatge fotogràfica de l’actriu protagonista que era la que portava la responsabilitat més gran d’una obra de teatre costumista i de gran popularitat.

Sol·licita informació sobre Cartells catalans. Òpera, teatre i espectacles 1890-2015

Uneix-te a la llista

*Camp obligatori

 

×