L’arquitecte, urbanista i catedràtic de l’Escola Tècnica Superior d’Arquitectura de Barcelona i de la Graduate School of Design de Harvard, Joan Busquets, parla en aquest vídeo del sector de la Seu Vella de Lleida, un dels 10 exemples que ha triat de l’obra Joies de l’arquitectura catalana contemporània, publicada per Enciclopèdia Catalana.
“El sector de la Seu Vella de Lleida és un sector desenvolupat a partir de la idea de transformar un barri antic, pràcticament de barraques, que estava adossat a la muntanya. Com que la muntanya és inestable, el barri queia, hi havia problemes constants i no sabien que fer-ne; hi havia alguns intents d’enderrocar-ho tot i fer-ne un polígon d’habitatges, uns blocs.
En aquest projecte, en el qual jo tenia una certa participació –però on sobretot cal esmentar Roser Amadó, Lluís Domènech i Ramon Maria Puig–, la idea introduïda era: potser cal d’una vegada per totes contenir la muntanya i en lloc de produir-hi un lloc d’habitatge, utilitzar un equipament que doni més capacitat al centre de Lleida per esdevenir un lloc simbòlic i un referent funcional per a tota la comarca. I això va ser el Palau de Justícia i aquesta torre amb un ascensor i unes escales que permet l’accés des de la ciutat baixa a la Seu Vella, la part alta. La Seu Vella és un edifici emblemàtic, espectacular, que quedava tan deslligat de la part baixa que era molt difícil accedir-hi, si no s’hi anava en cotxe.
Per tant, aquesta relació feia que el flux des del riu, la ciutat baixa i la part alta monumental es fes a través d’aquest conjunt. Aquest projecte va anar bé i després altres equipaments i altres operacions s’han anat succeint, com podria ser l’Auditori, de l’Artigas i en Sanabria; l’edifici del Col·legi d’Arquitectes, i altres escoles, fins i tot alguns habitatges. Tot això ha fet que avui dia sigui un sector que lliga molt i, tot i ser arquitectura contemporània, realitza una bona relació entre el riu, la ciutat antiga i la ciutat monumental.”
Sol·licita informació sobre Joies de l’arquitectura catalana contemporània