El sector del Campus Audiovisual del 22@, a Barcelona, és un dels projectes que recull l’obra Joies de l’arquitectura catalana contemporània, publicada per Enciclopèdia Catalana. Joan Busquets, arquitecte, urbanista i catedràtic de l’ETSAB i de la Graduate School of Design de Harvard, parla en aquest vídeo de les particularitats d’aquesta intervenció urbanística.
“El projecte del Campus Audiovisual del 22@ l’hem triat com un sector on diferents formes d’arquitectura actual, però també del passat, es van ajuntar sota una idea molt forta que era continuar la Diagonal i fer que la Diagonal del Cerdà arribés al mar. Això era una decisió que venia també dels anys vuitanta, que no era evident. Perquè els enginyers deien: ‘Millor la trama Cerdà perquè s’hi circula més bé’; Però la Diagonal és un element que va des de la muntanya fins al mar, per tant és l’element central i que lliga tota la ciutat. Un cop això està decidit et trobes que és un barri industrial, és un barri amb problemes…
L’arquitectura, per tant, ha d’entrar a facilitar nous usos que a la vegada respectin i permetin reciclar alguna d’aquesta arquitectura industrial que pot ser utilitzada avui. Aquest Campus Audiovisual, el treball de conjunt, és fet de la Beth Galí i el Jaume Benavent, i incorpora arquitectura del Carlos Ferraté amb el Mediapro, de l’MBM Arquitectes, de l’RBA, de Ruiz Geli, del Media Tic, fins i tot l’operació cultural de Can Framis, de Jordi Badia. Hi ha, per tant, tot un conjunt d’arquitectures que treballen amb formes i actituds estilístiques lleugerament diferents, però que donen a aquest sector una vivacitat i una força molt interessants. Segurament és un dels conjunts que més explica per on va l’arquitectura contemporània avui, diguéssim en el cas català: no és tant el mimetisme, sinó que s’utilitza un edifici antic per adjuntar-hi i afegir-hi altres valors que contrasten i que treballen amb la lògica de la funció interior. Per tant, hi ha tota una altra lògica interessant. Per això l’hem triat també com un dels sectors més emblemàtics de la nostra arquitectura actual.”
Sol·licita informació sobre Joies de l’arquitectura catalana contemporània