Rosa Alcoy, catedràtica d’Història de l’art de la Universitat de Barcelona i autora de Pintura catalana. El gòtic, publicat per Enciclopèdia Catalana, explica en aquest vídeo la intervenció de Pere Serra, Guerau Gener i Lluís Borrassà en la realització del retaule de Santes Creus.

“El retaule de Santes Creus és una obra de gran envergadura destinada a un monestir cistercenc que va ser encarregada en primer lloc a Pere Serra. Quan se li encarrega, però, Pere Serra (que tenia molts encàrrecs i estava treballant molt) ja es troba en el seu darrer moment i segons sembla poca cosa va fer, en el retaule, a banda probablement d’encarregar la fusteria, que ja devia estar preparada. Tot seguit Guerau Gener, un artista que trobem a cavall de Barcelona i València treballant amb els mestres valencians d’aquell moment –Marçal de Sax, Gonçal Peris i altres–, s’encarrega de dibuixar-lo. La seva aportació en aquest conjunt extraordinari és fonamental.

És un conjunt dedicat a la Mare de Déu, un conjunt mixt que aplega tot un seguit de peces que són esculpides, i a més a més unes grans taules pintades, de les quals trobem una part molt important a la catedral de Tarragona, i després dues taules en concret i el seu colorament que van anar a parar al Museu Nacional d’Art de Catalunya gràcies a la donació de la Fontana. És un conjunt que estilísticament ens situa en ple gòtic internacional i que Guerau Gener no va arribar a concloure definitivament, és a dir, encara hi va intervenir un altre pintor. En aquest cas el pintor que el va tancar i completar perfectament va ser Lluís Borrassà. O sigui, que tenim tres personalitats fonamentals implicades en aquest gran conjunt: Pere Serra, Guerau Gener i Lluís Borrassà. Per tant, és una obra complexa, una obra que ens acosta a València per una banda, però que també ens acosta a la relació que pugui mantenir el taller de Borrassà amb el mateix context valencià.”

Sol·licita informació sobre Pintura catalana. El gòtic

Uneix-te a la llista

*Camp obligatori

 

×