Els historiadors Manel Risques, professor d’Història contemporània de la Universitat de Barcelona, i Andreu Mayayo, catedràtic d’Història contemporània de la Universitat de Barcelona, conversen sobre la renovació de la producció cultural a Catalunya a partir de les imatges de l’obra Catalunya 1980-2015. Història en fotografies publicada per Enciclopèdia Catalana.

Andreu Mayayo: Joan Triadú parlaria de l’etapa contemporània com l’edat d’or de la llengua i la literatura catalanes. I en aquesta imatge hi tenim diferents exemples, com Isabel-Clara Simó i Montserrat Roig. S’ha fet un esforç de normalització lingüística i l’escola i els mitjans de comunicació hi han ajudat. D’altra banda, la literatura també ha aconseguit transmetre emocions intenses i de tota mena.

Manel Risques: Hem viscut una diversificació cultural que ha tingut en el rock una altra manifestació espectacular. El creixement del rock català ha estat un dels grans fenòmens culturals de finals del segle xx i de principis del segle xxi. I és un fenomen en expansió: està consolidat i ha vingut per quedar-se i créixer.

AM: És un fenomen de fora de Barcelona però que va arribar també a les ciutats i va omplir palaus com el Sant Jordi. Molta gent s’ha socialitzat amb rock en català i això, en el seu dia, va ser una novetat.

MR: A més, aquests grups i cantants han arribat a constituir autèntics símbols identitaris d’una part de la joventut i de la població catalanes.

Sol·licita informació sobre Catalunya 1980-2015. Història en fotografies

Uneix-te a la llista

*Camp obligatori

 

×