El catedràtic d’Història medieval de la UPF, Josep M. Salrach, esbossa en aquest vídeo el propòsit de l’obra Naixement de la nació catalana, obra publicada per Enciclopèdia Catalana, de la qual és el director.
“En aquest llibre vull insistir en un fet clau: nosaltres fem la història d’una nació que neix, es posa en marxa i no ha parat de construir-se mai. Encara que diguem que al segle XII la nació ja hi és, aquesta nació es va transformant constantment i es transforma també avui quan -i Barcelona és l’exemple més evident- arriba gent de tot arreu del món i a Barcelona es parlen moltíssimes llengües diverses. Doncs aquesta història, aquesta nació nostra s’està transformant, i està en un procés d’acceleració molt gran en aquests primers anys del segle XXI.
El futur és un repte, és una construcció que s’ha de fer. Podem tenir una certa garantia que podrem continuar construint el futur de la nostra nació i identificar-nos com a nació, perquè tenim unes arrels molt antigues, perquè aquestes arrels les hem pensat com a poble en marxa, i per consegüent els que han arribat ara i estan arribant avui, si s’incorporen en aquesta història en marxa i aconseguim tenir les eines polítiques necessàries per facilitar aquesta incorporació, podrem aconseguir que se sentin part d’aquesta història mil·lenària.
Aquesta història s’ha anat fent sempre i, com que hi ha un fil conductor que no s’ha trencat mai, en qualsevol moment que un de nosaltres s’hagi incorporat als nostres avantpassats en aquesta història ja en formem part. I per aconseguir fer entendre a la gent, fer-se sentir, fer viure la il·lusió de què formen part d’un poble, ens calen les eines polítiques necessàries per construir el nostre futur.
Aquest és el missatge de fons d’aquesta història i el que s’explicita en aquesta obra, i d’una manera molt específica en l’última il·lustració d’aquesta obra i en l’extens peu d’il·lustració que l’acompanya.”