Santi Barjau, doctor en Història de l’Art per la Universitat de Barcelona i director de l’obra Cartells catalans. Òpera, teatre i espectacles 1890-2015, publicada per Enciclopèdia Catalana, parla en aquest vídeo de la primera etapa del cartellisme català d’espectacles, que va del 1890 al 1924.

El primer període, que agafa de finals del segle XIX fins a mitjans dels anys vint, comença amb els grans noms del modernisme com són Ramon Casas, Santiago Rusiñol o Adrià Gual, que són els primers promotors del gran cartell artístic en cromolitografia que és una de les característiques d’identitat del modernisme català.

Hi ha cartells com el dels Putxinel·lis dels Quatre Gats, on surt caricaturitzat l’hostaler dels Quatre Gats, Pere Romeu; o un cartell per a una estrena d’una obra de Santiago Rusiñol dibuixat per ell mateix, L’alegria que passa; o també els cartells d’Adrià Gual, ell mateix home de teatre també, escenògraf i autor, i també gran pedagog del teatre.

També Terra Baixa, el cartell d’una de les representacions d’aquest clàssic d’Àngel Guimerà, segurament un dels més clàssics del teatre català, en una de les representacions amb la figura carismàtica del Manelic.

Els primers cartells eren impresos amb cromolitografia, que era doncs el sistema dels cartells que s’enganxaven al carrer, i que per primera vegada permetia fer obres a tot color i de gran atractiu visual que el públic podia veure i li cridaven l’atenció.

Sol·licita informació sobre Cartells catalans. Òpera, teatre i espectacles 1890-2015

Uneix-te a la llista

*Camp obligatori

 

×