Els historiadors Manel Risques, professor d’Història contemporània de la Universitat de Barcelona, i Andreu Mayayo, catedràtic d’Història contemporània de la Universitat de Barcelona, conversen sobre la figura de Pasqual Maragall a partir de les imatges de l’obra Catalunya 1980-2015. Història en fotografies, publicada per Enciclopèdia Catalana.
Andreu Mayayo: Aquesta foto és extraordinària: sembla que Pasqual Maragall leviti sobre la ciutat. De Pasqual Maragall sempre es deia que anava tres metres per sobre dels altres; connectava amb Europa, i a Europa el que estava en creixement eren les metròpolis, la importància de les ciutats.
Maragall va ser un referent per a tot Europa, de la mateixa manera que Pujol va ser un referent per a les regions europees. El concepte de país hanseàtic era el de l’Europa de les ciutats. I, efectivament, d’una manera o d’una altra, el bon futur va per aquí.
El municipalisme ha ajudat a construir democràticament el nostre país, ha ajudat a gestionar serveis importantíssims, i valia la pena que també estigués ben present en la construcció de l’autogovern i dels serveis públics en el nostre país. Valia la pena que el municipalisme —i, com a referent i símbol, Pasqual Maragall— tingués un paper destacat en l’explicació d’aquests darrers anys.
Manel Risques: El municipalisme, a més, és dels espais on hi ha una participació més important de la població, on la població se sent més cridada a intervenir.
AM: I és un planter de polítics; molta gent provinent del municipalisme després ha passat a altres àrees de govern. Això va ser especialment significatiu en els govern d’esquerres.
Sol·licita informació sobre Catalunya 1980-2015. Història en fotografies